Běžci na Zlínsku ani v dlouhém období koronavirové pandemie nezahálí. Pořádat normální závody ale situace i nadále neumožňuje. Atleti Jiskry Otrokovice byli nuceni již třikrát odložit tradiční Memoriál MUDr. Josefa Podmolíka. A když se loňský 21. ročník nesměl uspořádat ani letos 21. března, tak došlo na záložní variantu. Tou se stal Virtuální běžecký festival 2021, nad kterým převzala záštitu starostka Otrokovic, paní Hana Večerková. O tom jak zajímavý sportovní podnik probíhal, se rozpovídali organizátoři Aleš Prudký a Michal Petřík.

Kdy se zrodila myšlenka uspořádat Memoriál MUDr. Josefa Podmolíka virtuálně?

Nápad se zrodil v hlavě běžce Pavla Rašky z týmu Synové od Zvona – 2021. Původně jsme chtěli, aby běžci na dráze atletického stadionu Jiskry Otrokovice uběhli 2021 kol. Protiepidemická opatření nám to ale nedovolila. Proto jsme Podmolíkův memoriál uspořádali virtuálně.

Co bylo hlavním smyslem virtuálních závodů?

Už v loňském roce v březnu jsme nemohli pořádat závod v maratonu, který měl být Mistrovstvím Moravy a Slezska v této disciplíně. Nesměli jsme pořádat ani loni v listopadu už 21. ročník Otrokovického půlmaratonu. Tento závod je vždy zároveň Memoriálem MUDr Josefa Podmolíka. Od ministerstva zdravotnictví jsme dostali v únoru výjimku na pořádání letošního Otrokovického halového mítinku. A tak jednou z mála dalších možností bylo letos v březnu pořádat alespoň virtuální běžecké výzvy, kterými jsme chtěli rozběhat Otrokovice. Nejednalo se však o závody v pravém slova smyslu.

Jakou měla tato myšlenka ohlas?

Původně jsme v rámci této výzvy neměli žádné ambice. V období pandemie jsme však nechtěli zůstat pasivní. Chtěli jsme něco dělat. A také jsme mysleli na charitu. Z Virtuálního běžeckého festivalu jsme výtěžek z registrace použili na léčbu malého chlapce, pětiletého Olivera z Otrokovic.

Na jakých tratích se běhalo?

Vytrvalci měli na výběr. Mohli si zaběhnout jakoukoliv délku tratě, ale také délky půlmaratonu, maratonu, nebo dokonce maratonu a půl. Vypsány byly také výzvy pro kolektivy na štafetový půlmaraton a štafetový maraton a půl. Stěžejní ovšem bylo, že v daný den 27. března si každý mohl svoji trať uběhnout v místě, kde se zrovna nacházel. Proto také nebyl Virtuální běžecký festival koncipován jako závod, jelikož podmínky téměř všech běžců byly rozdílné a nesrovnatelné!

Vyhlašovali jste nějaké výsledky?

Oficiální výsledky jsme nevyhlašovali. A už vůbec nebyly vypsány žádné odměny a ceny. Největší odměnou pro každého byla alespoň vzdálená sounáležitost se skupinou podobně naladěných lidí běhajících pro radost z pohybu.

Někteří běžci ale dosáhli na kvalitní výkony a časy?

Dosaženo bylo hodně kvalitních a pozoruhodných výkonů. Na trati virtuálního půlmaratonu k nim patřily časy 1 hodina 18 minut Filipa Vabrouška z AK Zlín – Skáj Teamu, a Josefa Barota z TJ Slavkov pod Hostýnem, který zaběhl čas 1 hodina 22 minut a také malenovického Ironmana Petra Vabrouška z Titan Trilife Zlín, jenž se blýskl časem 1 hodina 27 minut.

Určitě o sobě dali vědět i další běžci?

Půlmaraton žen virtuálně ovládla v čase 1:32:20 Kateřina Hálová z AK Zlín, před Márii Sýkorovou z Vizovic. Ta byla o 4 minuty a 45 sekund pomalejší. Třetí čas 1:43:48 dosáhla Jitka Zapletalová z týmu Mattoni Freerun Zlín. Ta ho zaběhla na atletickém oválu! V maratonu byl nejrychlejší domácí Tomáš Málek, který se prezentoval časem 3:45:32. Nejlepší žena Olga Dastychová z Běžeckého klubu České spořitelny zaběhla čas 4:11:37. Na trati 63,3 km v maratonu a půl, zaběhl reprezentant Mattoni Freerun Zlín Daniel Brázdil z Liptálu čas 7:19:47. Mezi ženami byla skvělá zlínská Gabriela Dunajská, jež zaběhla výborný čas 5:31:36. Ve štafetovém půlmaratonu se časem 1:53:51 prezentovali mládežníci z TJ Jiskra Otrokovice a ve štafetovém maratonu a půl časem 6:50:11 tým Mattoni Freerun Zlín.

Kde virtuální běhání probíhalo?

Převážně v Otrokovicích a v okolí Otrokovic, kam zrovna v tu chvíli běžci směli. Ale také jednotlivě na dráze atletického stadionu TJ Jiskra Otrokovice. Běhalo se rovněž v okolí Zlína, nebo v Chřibských lesích. Vnuk Josefa Podmolíka, Josef Podmolík mladší si 3 kilometry odběhal v Berlíně. A ekonom pořádajícího atletického oddílu TJ Jiskra Otrokovice Pavel Beznoska naběhal 13,7 kilometru dokonce až v Dubaji. Je potřeba dodat, že veškeré výkony si účastníci hlásili sami, podle svého měření a s nejlepším možným svědomím.

Který výkony vás ještě zaujaly?

Milan Šíma ze Skáj Teamu – 2021 uběhl celý maraton a půl na dráze otrokovického atletického stadionu. Celkem na ní absolvoval 155 kol. Z dráhy je také vynikající ženský výkon v hodinovce kdy Barbora Macurová z týmu 2B Winner dokázala za 60 minut uběhnout přes 16 300 metrů. Nejvíc kilometrů v terénu a po cestách uběhl Daniel Brázdil z Liptálu. Ten po maratonu a půl ještě pokračoval, aby naběhal celkem 71,3 kilometru. Zajímavé bylo také složení štafety rodiny Ironmana Petra Vabrouška – tchýně Věry Trnkové, manželky Věry Vabrouškové a dcery, do třetice rovněž Věry Vabrouškové. Svoji štafetu složila tradičně rovněž rodina Podmolíkova.

Kolik se tedy ve Virtuálním běžeckém festivalu představilo atletů?

Původně jsme předpokládali, že si zaběhá zhruba 50 běžců a na Olivera vybereme 10 000 Kč. Nakonec si zasportovalo 327 běžců a na malého Olivera jsme vybrali 30 000 Kč.

Budete letos v Otrokovicích pořádat klasický půlmaraton?

Pochopitelně. Pokud to pandemická situace dovolí, tak ho uspořádáme v klasickém termínu první listopadovou sobotu 6. listopadu. Půlmaraton samozřejmě bude Memoriálem MUDr. Josefa Podmolíka. A pokud vše půjde, tak se bude konat celý den Běžecký festival pro všechny věkové a výkonnostní kategorie.