Stejně jako vloni se Mistrovství České republiky pod názvem Pardubický půlmaraton neuskutečnilo ve městě perníku. Vloni si pořadatelé vybrali obec Kostěnice, leží na hlavní železniční trati, obec je prý letos rozkopaná, a proto přišly na řadu Ostřešany ležící mezi Pardubicemi a Chrudimí. Musela být tedy vyměřena nová dvouokruhová trať vedoucí z Ostřešan na chrudimské Tuněchody, před nimi se odbočilo k pardubickým Mněticím a v závěru se běžci dostali na předměstí Pardubic do Nemošic. Odtud čekalo běžce do cíle v Ostřešanech souvislé více jak dvoukilometrové stoupání, ve kterém se později lámal chleba. Závod začal v jarním počasí, ale v jeho druhé půlce zalezlo Slunce a počasí bylo větrné a spíše podzimní.

Ve stylu start cíl vyhrál obhájce prvenství Vít Pavlišta za 1:06:31. Na třetím kilometru za ním běžela pětičlenná skupina, z níž vykrystalizovali další medailisté. Závěr závodu byl i divácky zajímavý, protože tři kilometry před cílem byly mezi bedničkáři nepatrné rozdíly a čekalo je závěrečné stoupání, ale v něm Pavlišta potvrdil svoji třídu. Druhý Viktor Šinágl dal 1:07:11 a třetí Ondra Fejfar – 1:07:38.

Za čtvrtým Vladimírem Marčíkem 1:08:24 doběhl zkušený Petr Pechek, který však začal závod velmi opatrně a běžel v první třetině mimo elitní desítku – 1:09:52. Šestý Jan Kohut naopak v úvodu bojoval o bednu – 1:10:00. Rovnoměrně běžel sedmý David Plný za 1:10:10. Desátý byl vítěz posledních Běchovic Jakub Zemaník, který rovněž v úvodu bojoval o medaili – 1:10:29.

V závodě mužů z elitních českých vytrvalců honících nesmyslné limity na v dnešní době postrádající smysl olympiádu chyběl Jirka Homoláč, kdežto v ženách absentovala obhájkyně prvenství Marcela Joglová a současná vytrvalecká jednička Moira Stewartová. Takže nic nestálo v cestě Tereze Hrochové získat po roční pauze další mistrovský půlmaratonský titul, vloni byla třetí, ale stala se později šampionkou v běhu do vrchu.

Celkově doběhla ve společném závodě s muži, kapacita byla prý omezena a na netu se spekulovalo i o tom, že s nominací do závodu nebylo vše v pořádku, ale myslím si, že kdo tam měl být, tak tam byl, na 32. místě za 1:14:34. Druhá Barbora Macurová držela pozici také celý závod – 1:16:54 a rovněž třetí Magdalena Horká – 1:17.52. Ze známých jmen byla třináctá Adéla Stránská – 1:27:15, vloni ze závodu odstoupila, když běžela na pátém místě, letos se v první polovině držela na čtvrtém. Celkem rovnoměrně závod absolvovaly sedmá Eva Filipiová – 1: 24:29 a šestá Gabriela Veigertová – 1:22:56.

Hrdinkou závodu pro mě byla Jana Horáková ze Srchu. Elitní česká veteránka, letos slaví pět křížků, která na většině závodů bojuje v kategorii o bednu a občas uspěje i v absolutním pořadí musela celý půlmaraton běžet před vozidlem uzavírajícím půlmaraton, ale dala ho za pěkných 1:45:21. Kousek před ní však byla další známá jména jako Eliška Vlachová Hutová, Hana Legerská, Barbora Poživilová a Iva Kroužilová.

Výsledky