Jako individuální trénink proběhl druhý ročník backyard ultra Smrt krásných běžců v Železných horách, vloni tato akce nebyla pořádána. Byla to forma ultra maratonského závodu, kde závodníci museli sólo každou hodinu absolvovat v hustém terénu vzdálenost přes 6 kilometrů za méně než jednu hodinu. Když bylo kolo dokončeno, zbývající čas do konce hodiny byl k zotavení borce.

Závod byl vypsán na deset hodin, takže Ti co to dali měli nakonec v nohou přes šedesát kilometrů. V posledním kole si každý individuálně změřil čas a podle toho byly stanoveny výsledky závodu. Bylo možné si to i vyzkoušet, takže většina účastníků dala třeba jedno, dvě či tři kola, ve výsledkách je nakonec 45 jmen. Celou dardu zvládlo 13 ultráků.

Prvenství vybojoval Pavel Lopour z pořádajícího BK Heřmanův Městec, který závěrečný okruh dal za 29:13. V průběhu závodu chodil okruhy okolo 40 minut. Je to vítěz i další zdejší ultra akcičky 50 mil Železnohorských z roku 2019, vloni byl druhý. „Od poloviny závodu jsem si hlídal tepovku, aby byla do 135 a nikde jsem to zbytečně nepálil, aby zbyly síly na poslední kolo,“ řekl vítěz k taktice.

Druhý v krásných běžcích byl jeho oddílový kolega Vítězslav Plavec za 29:35 a třetí Filip Černoch za 30:32.

Před dvěma roky když se tato akcička uskutečnila poprvé, vyhrál Miloš Kratochvíl, který to načudil za 24:50, jako jediný pod 30, ale tehdy byla suchá trať.

V ženách tehdy uspěla jeho manželka Šárka, která dala pět okruhů. Letos celou trať zvládla Gabriela Pohanková z Valů – 41:44, která vloni za 10:43 hodiny dala i 50 mil. Miluška Kuhrová z KRB Chrudim dala 8 kol. „Takovou dardu, 50 km, jsem ještě v životě neběžela (Miluška je třeba vítězkou zdejší klasiky na 30 km – Pančavova běhu), a po dnešní zkušenosti mohu říci, že mám chuť na nějaký terénní maraton.“

Po pěti kolech měly Lenka Němcová z Hrochova Týnce a třináctiletá Michaela Jelínková z Třemošnice. Její maminka Hana dala 4 kola a tatínek Jaromír s bráchou Jaromírem dali deset kol.