A je to konečně tady! V neděli 9. května se uskuteční první bodovaný závod ze seriálu Běhy Zlín 2021. Tím bude 29. ročník Běhu Jižními Svahy.

Závod proběhne distanční formou, aby byly splněné hygienické podmínky a akce byla pro všechny účastníky bezpečná. Zimní a jarní virtuální běhy na Zlínsku pořádané Spolkem Běhy Zlín se do tohoto seriálu nezapočítávají.

,,Běžci se musí přihlásit předem na webu www.behyzlin.cz. V místě startu pak z výdejního okénka dostanou startovní číslo a měřící čip. Po doběhnutí do cíle odevzdají čip do krabice. Z výdejního okénka dostanou sportovní balíček Enervit, balenou vodu a pamětní medaili. K výdejnímu okénku musí přistupovat s respirátorem, dodržovat rozestupy, chovat se ohleduplně a na místě se nesmí zbytečně dlouho zdržovat,“ vysvětluje základní kritéria jeden z organizátorů běhu na zlínských Jižních Svazích Jiří Prokop.

Start je mezi 9. a 12. hodinou. Běžci na trasu vyběhnou v čase, podle toho, kdy se na Jižní Svahy dostaví. Nejméně však s minutovými rozestupy.

Start i cíl osmikilometrového obrátkového závodu je u závory na stezce u Kocandy. Nikoliv v ulici Podlesí, jek bývalo v minulosti. Obrátka je u závory na konci stezky kousek od Rackové. Trasa bude označená fáborkami. Na obrátce bude kvůli férovosti pořadatel.

Vypsáno je 5 mužských a 4 ženské kategorie. Startovné je 150 Kč. Přihlásit se je možné pouze online a to do pátku 7. května. Přihlášení na místě v den závodu není možné.

,,Výsledky, které budou započítány do letošního zlínského běžeckého seriálu, jak jednotlivcům, tak i týmům, budou vyhlášeny do 24 hodin po skončení závodu na webu Spolku Běhy Zlín. Na webu budou mít běžci také možnost stáhnout si startovní číslo a diplom na památku. Ti nejlepší v jednotlivých kategoriích dostanou odměnu. Ta jim přijde poštou,“ upozorňuje ještě Prokop.

V loňském roce tradiční běžecký závod na největším zlínském sídlišti vyhrál Radoslav Šíbl. Fryštačan hájící barvy týmu Ekodrill Zlín v 6,8 kilometrovém podniku zaběhl čas 23:17. Mezi ženami prvenství z roku 2020 obhajuje Helena Kotopulu. Ironmanka z klubu Titan Trilife Zlín dosáhla na obrátkové trase mezi Podlesím, Kocandou a vodárnou, času 26:45.

Závodu se v roce 2020 ve všech kategoriích zúčastnilo 163 vytrvalců.