Spolek Běhy Zlín nezahálí ani v dlouhém období, kdy pandemie koronaviru brzdí všechny sportovní aktivity. Díky Jiřímu Prokopovi, Bobovi Komínovi a Robertovi Šperkovi toto sdružení letos zatím pořádalo alespoň virtuální závody. V loňském roce sportovní nadšenci z Běhů Zlín uspořádali 10 závodů. O tom, co to všechno obnáší, se rozpovídal jeden z organizátorů běžeckých podniků na Zlínsku Bob Komín.

Jak hodnotíte loňský ročník celoročního seriálu závodů pořádaných Spolkem Běhy Zlín?

Loňský už 37. ročník seriálu závodů byl stejně, jako celý rok 2020 výjimečný. Byl první zkouškou, jak se dokážeme vyrovnat s nečekanou výzvou. A všichni účastníci seriálu i jeho podporovatelé si zaslouží velký potlesk. I přes náročné období se podařilo většinu akcí připravit a uspořádat a běžci si na ně našli cestu. Z 15 naplánovaných závodů se jich konalo 10. V nich si zazávodilo 1500 běžců. Když se k tomu připočítá 1200 běžců na Festivalovém půlmaratonu ve Zlíně, který Běhy Zlín spolupořádají, tak se určitě nemáme za co stydět.

Jaké byly největší klady loňského ročníku seriálu běhů na Zlínsku?

Nejvíc si cením toho, že nás běžci nenechali ve štychu. A také toho že nás partneři Taš – Stappa beton, běžecká speciálka Best4Run, restaurace Maxima Otrokovice, Sýkora kuchyně, Craft Inov-8 a Zlínský kraj celý loňský rok podporovali. Skvělým počinem také bylo, že jsme prostřednictvím Josefského běhu pro dětské centrum a prostřednictvím Mikulášskému běhu s Cyrilem pro Krtka na dobročinné účely přispěli více jak 200 000 Kč.

Kdy a kde byly v roce 2020 k vidění nejhodnotnější výkony?

V posledních letech tím, jak se úměrně zvyšuje počet běžců, sportovní kvalita závodů roste. Mě osobně nejvíc nadchl výkon Tomáše Navrátila v červnové Zlínské pětce na dráze. Navrátil se tenkrát připravoval na mistrovství republiky v běhu na 10 kilometrů. Jeho čas 15:44 v pětikilometrovém závodu na Stadionu Mládeže ve Zlíně na dráze plné běžců byl špičkový. Zajímavý byl i Mikulášský běh s Cyrilem pro Krtka. Ten se v prosinci běžel intervalově na obrátkové trati mezi Loukami a Prštným. V něm se mi líbilo, jak nejlepší běžci ze sebe vydali všechno. Pro naše sdružení je ale vítězem každý, kdo se rozhodne přijít na závod. Je skvělé, že závody jsou motivací i pro běžce, kteří si pobyt na trati užívají déle, než nejlepší vytrvalci. Jiří Prokopa také potěšil velký zájem žen.

Jak se Vám líbily výkony v celkovém hodnocení nejlepších tří mužů Jana Kábely, Františka Dosoudila a Ondřeje Minaříka?

Rozdíly mezi nimi byly minimální. Jan Kábela na sobě pořád tvrdě pracuje a jeho skromná povaha odpovídá tomu, že celkovým vítězem našeho seriálu může být i ten, kdo závody nevyhrává, ale má stabilní výkonnost a chuť pravidelně závody objíždět. František Dosoudil v 50 letech pravidelně prohání většinu běžců, kterým by mohl dělat tátu (úsměv). Ondřej Minařík zase reprezentoval dravé mládí. Ondra je navíc s kamarády z početného Valachbajk Teamu pořadatelem krásného, ale náročného trailového závodu Kašavský kros v Kašavě.

Co říkáte na výsledky nejlepších žen Evy Kučerové, Márie Sýkorové a Adély Stavinohové?

U žen každý rok v jednotlivých závodech přibývá počet účastnic. Tím se zvyšuje i sportovní výkonnost. Eva Kučerová má ráda hodně dlouhé běhy v terénu a Mária Sýkorová, jež se začala věnovat i triatlonu, jsou stálicemi v našem zlínském běžeckém seriálu. V loňském roce se mezi nejlepší běžkyně zařadila rovněž dvaadvacetiletá Adéla Stavinohová. Mladá zlínská vytrvalkyně vyhrála červencovou Strojařskou desítku.

Kteří další zajímaví běžci se v loňském roce představili v závodech zařazených do seriálů Běhy Zlín?

Ozdobou je vždy účast triatlonisty a jednoho z nejlepších sportovců ve Zlínském kraji Petra Vabrouška. Malenovický Ironman se závodů zúčastňuje pravidelně i se synem Filipem, který je umí také vyhrávat. Potěšující byly starty další dvojice otec a syn Otrokovičáků bývalého skvělého maratonce Vlastimila Bukovjana a Filipa Bukovjana.

Co organizace závodů obnáší?

Spoustu náročné práce. Ta je však i díky pomoci velkého množství dobrovolníků pro nás hlavní pořadatele radostí. Za starosti kolem závodů je proto pro nás největší odměnou radost běžců v cíli.

Kolik lidí se podílí na organizaci jednoho závodu?

Hlavní příprava závodů je na mě, Jiřímu Prokopovi a Robertovi Šperkovi. Při samotném závodu se na jeho organizaci podílí podle potřeby 10 až 30 lidí.

Jak máte při závodech rozdělené funkce a úkoly?

Já mám na starost plánování termínů, přípravu propozic, registraci běžců, domlouvání partnerů a přípravu závodů na místě. Jiří Prokop se stará o přípravu, značení a úklid tratí. Rovněž vyřizuje povolení k pořádání jednotlivých závodů. Za zmínku stojí i to, že Jirka běháním aktivně láká běžce na naše závody. Vždy má u sebe letáček s pozvánkou na ně. Robert Šperka se stará o web a časomíru. Při závodech nám také pomáhá spousta kamarádů, rodinných příslušníků, ale i dalších běžců. A to při registraci, na trati i v cíli. Hodně nám pomáhá také Petr Bludský a jeho žena Kristýna z restaurace Maxima v Otrokovicích, kteří zajišťují občerstvení pro běžce.

Plánujete v roce 2021 nějaké změny?

Na začátku letošního roku jsme spustili úplně nový web. Máme nový způsob přihlašování. Běžci u nás mají jednoduší způsob přihlašování na všechny závody. Přihlášky si můžou zaplatit online bankovním převodem a platební kartou. Bodové hodnocení závodů a tím i průběžné pořadí bude nově počítat přímo web. Průběžné pořadí tak bude hotové hned po zpracování výsledků. Od těchto změn si hodně slibujeme a věřím, že běžci ocení zvýšení kvality závodů už při registraci. Také uvažujeme o rozšíření seriálu o několik dalších závodů. Všechno ale bude záležet na tom, jak se v Česku podaří zdolat nemoc Covid-19.

Kdy předpokládáte, že se budou pravidelně pořádat normální závody?

Epidemické situace v Česku se v posledních dnech trochu zklidnila. Proto by se od května závody mohly konat. Náš Spolek Běhy Zlín v neděli 9. května, i když zatím jenom s intervalovým startem, pořádá zlínský Běh Jižními Svahy.