Lidé z Hradce Králové a Pardubic již 15. rokem závodí, kdo dříve doběhne do Čeperky, která je na půl cesty z obou měst. Hradubický běh se uskuteční o víkendu 15. nebo 16. května 2021 (dle preferencí jednotlivých závodníků).

Sportovní a kulturní akce se po celé České republice kvůli koronaviru hromadně ruší nebo přesouvají na vzdálenější termíny. Organizátoři Hradubického běhu se však rozhodli, že budou proti této nepříjemné situaci bojovat tím, že svou akci zachovají v původním termínu. Budou však muset učinit spoustu opatření a změn, aby mohli vyhovět vládnímu nařízení.

„Kompletně jsme závod přeorganizovali, aby letošní ročník mohl proběhnout v tradičním termínu. Hlavní změnou je to, že start neproběhne hromadně. Běžci si mohou závod zaběhnout v libovolný čas o víkendu 15. – 16. května 2021. Úmyslně jsme závod rozšířili na dva dny, aby pravděpodobnost, že se závodníci na trati potkají, byla minimální. Čas si v duchu fair play změří každý sám. Medaile a diplomy budou následně zasílány poštou,“ říká organizátor Hradubického běhu Petr Hochman. Start v Pardubicích je v Poděbradské ulici – cca 300 m od zastávky MHD „Poděbradská“ a v Hradci Králové v Lipkách – v blízkosti zastávky MHD „Lipky“.

Registrovat se letos lze pouze na stránkách závodu www.ph7.cz. „Registrace je spuštěna,“ potvrdil organizátor Petr Hochman a připomněl, že na webových stránkách lze též nalézt podrobnou trasu závodu a důležité doplňující informace, které jsou vzhledem k aktuální situaci důležité. Vzhledem k povaze závodu je letos startovné dobrovolné.

„Líbí se mi, že organizátoři přistupují k Hradubickému běhu kreativně i v této podivné době. Myšlenka konání závodu v tradičním termínu netradičně se mi líbí,“ říká Jaroslav Hostinský, závodník, který se sám těchto běhů pravidelně účastní.