Rohálovská padesátka se vydařila. V prusinovickém bikemaratonu si v období od 3. dubna do 30. dubna zazávodila spousta bikerů a bikerek. Dobrý nápad si pochvalují také běžci. Ti na stejné trati měli možnost poměřit síly v ultramaratonu. V nabité konkurenci se neztratili ani reprezentanti pořádající obce. Na výborné výsledky dosáhla Kamila Nedbalová.

Devětatřicetiletá rodačka z Prusinovic, jež posledních 12 let žije v Rakousku, kde pracuje v bance ve Vídni, dokonce absolvovala bikerový závod i ultramaraton. Nedbalová v bikemaratonu v ženské kategorii nad 35 let vybojovala časem 2:50:20 stříbrnou příčku. V utramaratonu v absolutním pořadí mezi ženami skončila v čase 5:55:35 šestá.

Jak je možné, že jste při svém zaměstnání v zahraničí stihla absolvovat oba prusinovické závody?

Za normálních okolností domů jezdím jenom na víkendy a dovolenou. Díky pandemickým opatřením ale už rok pracuji v Prusinovicích formou home office.

Proč jste se rozhodla absolvovat virtuální bikerovou i běžeckou Rohálovskou padesátku?

Pokud jsem v minulých letech byla doma v Prusinovicích, tak jsem se bikerové Rohálovské padesátky vždycky zúčastnila. Letos to byla už moje osmá účast. Jsem totiž od přírody aktivní člověk a mám ráda pohyb. Rovněž mě láká občas si zazávodit, abych zjistila, jak jsem na tom se svou sportovní výkonností. A v neposlední řadě to tak trochu byla rodácká povinnost zúčastnit se tak skvělých závodů pořádaných sportovním klubem Vesani.

Proč jste se postavila na start také náročného ultramaratonu?

Ultramaraton pro mě byl velká výzva, přestože jsem si byla vědomá, že bych se do 50 kilometrového běhu ze zdravotních důvodů pouštět neměla. Maraton jsem si zaběhla už v roce 2014 ve Vídni a po něm mi lékaři oznámili, že moje kyčelní klouby nejsou ideálně stvořeny pro takové vytrvalostní běhání. Pomohl mi však bývalý primář na klinice v Praze pan doktor František Neradílek. Tento rodák z Prusinovic mi naordinoval odbornou rehabilitaci. Mimochodem v jeho rodném domě v Prusinovicích na Plačkově se natáčela trailová upoutávka s písničkou z filmu Rocky na Rohálovskou padesátku 2015.

Jak jste se na oba závody připravovala?

Nijak speciálně. V zimě jsem si šla občas zaběhat. Také jsem využívala dostatečné sněhové nadílky a občas jsem si kolem Prusinovic zaběhala i na běžkách. Jinak za normálních okolností v zimě chodím cvičit do fitness klubu, na spinning, nebo plavat. Ale protože byly fítka a bazény zavřené, tak jsem chodila víc do přírody.

Kolik jste najezdila na kole celkem kilometrů?

Minimálně. Jenom párkrát jsem byla na silničce. Takže zhruba 200 kilometrů. Na horském kole jsem seděla naposledy v loňském roce 19. září, když jsem se zúčastnila 11. ročníku bikerové Rohálovské padesátky.

Jak jste tedy dolaďovala formu?

Moc jsem ji neladila. Pouze jednou jsem si byla zaběhnout část trasy, což bylo asi 25 kilometrů. Pomalé běhání zhruba 50 kilometrů týdně moje klouby naštěstí dobře snášely, ale při prodlužování běžeckých tréninků mě klouby už začaly bolet. Proto jsem chtěla ultramaratonskou padesátku zaběhnou co nejdříve, ale kvůli počasí jsem nakonec musela plány přehodnotit, takže jsem nejprve bez jakékoliv přípravy absolvovala bikerovou Rohálovskou padesátku.

Kdy jste tedy jela bikerovou Rohálovku?

V pondělí 12. dubna odpoledne. Chtěla jsem využít příznivého počasí a suchého povrchu trati. V dalších dnech se totiž mělo razantně ochladit a pršet. Vyjela jsem za pěkného slunečného počasí a dlouho to byl příjemný jarní bikerový zážitek. Ale po 30 kilometrech se obloha zatáhla, ochladilo se a v úseku z Holešova přes Tučapy až do cíle v Prusinovicích začal foukat protivítr. Byla mi velká zima a možná i proto se mi nepodařilo pokořit čas 2 hodiny 45 minut. Ale i výsledný čas 2:50:20 mě potěšil.

Kdy jste běžela ultramaraton?

Ve středu 21. dubna odpoledne. Meteorologové sice na toto odpoledne předpovídali silnou dešťovou přeháňku, ale nakonec to Prusinovice minulo. V dosažený čas 5:55:35 na 50 kilometrové trati jsem ani nedoufala, takže jsem se svým výkonem víc než spokojená.

Jaké máte po takových sportovních výkonech pocity?

Neuvěřitelné. Překonala jsem sama sebe a za to jsem vděčná i svému přítelovi Honzovi Vysloužilovi, který mě při závodech doprovázel a kterému bych chtěla poděkovat za jeho velkou podporu a za to, že mě na závod přihlásil. Poděkovat chci i mamince Lidušce za skvělý servis u trati. A velký dík patří rovněž pořadatelům v čele s Martinem Koplíkem, že vymysleli a zorganizovali virtuální bikerovou i virtuální trailovou Rohálovskou padesátku.

Na koho jste při závodech myslela?

Na zesnulého strýce Tondu Nedbala, který bohužel před půl rokem podlehl Covidu. Tonda mnoho let pomáhal při organizaci bikemaratonu Rohálovská padesátka a také spoustu let pracoval pro zpravodaj obce Prusinovice.

Co by mělo být Vaším sportovním vrcholem letošní sezony?

Jsem spíš hobby sportovec. Nerada plánuji něco dopředu. Ale chtěla bych si zkusit zazávodit v červnovém holešovském Drásalovi a v srpnové ultratrailové Hostýnské osmě. Ale po zkušenostech z běžecké Rohálovské padesátky se obávám, že o Hostýnské osmě si můžu nechat jenom zdát. Ale třeba si najdu jinou sportovní aktivitu, která mě bude naplňovat podobně jako běh.