Nejpodstatnější informací o letošním pátém ročníku Čertovského ultratrailu, který má zázemí a cíl v libereckém Hamru na Jezeře je, že v sobotu 5. června bude. „Předpokládáme, že závod bude možné uskutečnit v klasickém formátu, tedy s hromadným startem. Pokud by to nešlo máme připravenu i variantu s intervalovými starty,“ uvedla pořadatelka Radka Ouhrabková.

Kapacita Četovského ultratrailu, někteří jej vzhledem k bohatému občerstvení jak na trati tak v cíli nazývají gastrotrail, je 250 startujících a je téměř naplněna. Kdo si vyřídí formality do soboty 15. května dostane od pořadatelů dárek dle vlastního výběru, kterým je kšiltovka závodu či jeho tričko, funkční nebo bavlněné.

Stejně jako v minulých letech budou připraveny dvě tratě. Hlavní je na pekelných 66,6 kilometru se součtem stoupání přes kilometr a startem u hradu Houska. Zde je vypsána i kategorie čert a čertice, pro ty, kteří si to dají v příslušném oblečení. Pořadatel zajišťuje dopravu na start. Trať vede mimo jiné přes Bezděz a Ralsko. Kratší varianta má délku 33,3 kilometrů a start ve Skelné Huti, poté se napojí na hlavní závod a vytrvalci poběží přes Ralsko, Stohánek, Děvín. Součet stoupání je přes 700 metrů a rovněž vás z Hamru zavezou na start.

Tratě v okolí Hamru, v jeho zimní variantě jako Čertovskej wintertail, který se letos uskuteční v sobotu 20.11.20201, si vyzkoušel a vyhrál i náš nejlepší vytrvalec Vít Pavlišta:" Perfektní organizace, perfektní závod," zhodnotil tehdy akci. Na posledním Wintertrailu v roce 2019 vyhrála krátkou trať, měsíc po porodu, dříve reprezentantka v běhu na lyžích a později mistryně světa v překážkovém běhu Zuzana Kocumová. V letní variantě startoval a vyhrál Štěpán Dvořák, který tehdy dokázal měsíc před tím nonstop přeběhnout Československo.

„Velkoparádní závod se vším všudy! Skvělé zázemí, supr organizace, nádherná ale náročná trať, dokonale zásobené občerstvovačky s ještě dokonalejším občerstvením, vynikající jídlo po závodě, skvělý ceny pro ty nejrychlejší a hlavně úžasná atmosféra,“ takto hodnotil další účastník.

Výsledky