Skvělé výkony orámovaly 29. ročník Běhu Jižními Svahy ve Zlíně. Absolutním vítězem osmikilometrového závodu se stal domácí orientační běžec Jan Kolárik. Reprezentant týmu Edhouse.cz. se blýskl na trati se startem u zlínské Kocandy, s obrátkou v Rackové a cílem opět u Kocandy ve Zlíně, časem 26:13. Druhou příčku vybojoval se ztrátou 1 minuty a 38 sekund Filip Bukovjan (KESBUK), zisk třetího místa potěšil Martina Čmelíka z Leskovce (SK Hranice, 28:05). Matěj Beníček (KESBUK) doběhl v čase 28:17 čtvrtý a malenovický Filip Vabroušek (Sykora running, 28:21 byl pátý.

JANU KOLÁRIKOVI KVĚTNOVÝ TERMÍN VYHOVOVAL

,,Pokud se běh na Jižních Svazích koná v tradičním únorovém termínu, tak tento závod nepatří k mým oblíbeným. V únoru totiž bývá trať pravidelně zledovatělá a já nejsem fanoušek běhání po ledu. V květnovém termínu to bylo jiné. Na atraktivní houpavé trati v krásném lesním prostředí jsem rád poměřil síly s místními běžci,“ vysvětloval svoji účast na startu Jan Kolárik. Formu na úvodní letošní podnik ze seriálu Běhy Zlín neladil.

,,Na závod v okolí největšího zlínského sídliště jsem se speciálně nepřipravoval. V nohách jsem měl klasický tréninkový týden. Navíc každý měsíc jednu neděli běhám do kopce. Místo toho jsem si tentokrát zazávodil mezi Kocandou a Rackovou,“ přiznal Kolárik.

Programátor ze Zlína je však kvalitním vytrvalcem. Letos už naběhal 1200 kilometrů.

,,Intervalové tréninky běhám na cyklostezce z Příluk do Lužkovic. Volně si chodím zaběhat zejména v lese v okolí Lesní čtvrti,“ prozradil ještě Jan Kolárik.

V běhu Jižními Svahy chtěl držet tempo 3:20 na kilometr.

,,Úvodní čtyři kilometry se mi to dařilo. Ovšem v kopcích po obrátce v Rackové jsem byl vytuhlý. Poslední dva kilometry mě také brzdil protivítr. S výsledným časem jsem však spokojený,“ tvrdí jednatřicetiletý zlínský orientační běžec.

A jaká je Kolárikova letošní největší motivace?

,,Chtěl bych si zlepšit osobní rekord na 10 kilometrů na silnici,“ věří, že se mu to podaří vytrvalec z Lesní čtvrti ve Zlíně.

Závod žen jednoznačně ovládla letošní vicemistryně České republiky v půlmaratonu Barbora Macurová z Frýdlantu nad Ostravicí (2BWINNER), jež brala prvenství za čas 29:18. Stříbrná Ironmanka Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín) byla o 3 minuty a 31 sekund pomalejší. Třetí místo obsadila další nositelka barev zlínského klubu Titan Trilife Lucie Miklišová (34:12). Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín, 34:19) skončila čtvrtá a Mária Sýkorová (Sykora running, 34:59) doběhla pátá.

BARBORU MACUROVOU PŘESVĚDČIL PŘÍTEL FILIP BUKOVJAN

Barbora Macurová studuje na UTB ve Zlíně na fakultě humanitních studií obor Sociální pedagogika. Proto se postavila na start zlínského Běhu Jižními Svahy.

,,Ke startu v závodu na největším zlínském sídlišti mě přesvědčil přítel Filip Bukovjan. Navíc mi v současném období závody chybí,“ svěřila se atletka z Beskyd, která od horských běhů pozvolna přešla k běhům na silnici.

,,Závod ve Zlíně byl pro mě kvalitním rychlostním tréninkem,“ pochvalovala si Macurová.

Jednadvacetiletá vytrvalkyně z Frýdlantu nad Ostravicí se na Běh Jižními Svahy připravovala v Otrokovicích a na cyklostezce podél Dřevnice. Po trati zlínského běhu se byla týden před závodem proběhnout.

,,Podle pokynů trenérů jsme s Filipem Bukovjanem v trénincích běhali různé intervaly a úseky,“ prozradila Barbora Macurová.

O závodu však měla trochu jinou představu. ,,Chtěla jsem začít volněji a postupně tempo zrychlovat. To se mi ale nedařilo. Začala jsem zbytečně rychle a také mě brzdilo horké počasí. Na mém výkonu se rovněž projevil sobotní výlet na Velkou Javořinu. Nohy jsem měla ztuhlejší. Neběžela jsem uvolněně,“ nezapírá atletka z Frýdlantu nad Ostravicí.

S výkonem i výsledným časem byla však nakonec spokojená.

,,Jenom v prvním stoupání jsem měla menší krizi,“ přiznala Macurová, jež se chystá absolvovat i další závody v letošním zlínském seriálu Běhy Zlín.

,,Ale už brzy 22. a 23. května mě čeká start ve štafetovém závodu Run Labe Run, jehož trasa vede ze Špindlerova Mlýna k Děčínskému zámku a 5. června si zazávodím v Lysohorském SkyRace. Tento 31 kilometrů dlouhý závod má převýšení 2100 metrů,“ informuje ještě Barbora Macurová.

ZÁVODU V OKOLÍ JIŽNÍCH SVAHŮ SE ZÚČASTNILO 170 BĚŽCŮ

Běh Jižními Svahy byl prvním závodem běžeckého seriálu Běhy Zlín 2021.

,,Běžci na kopcovitou trať vybíhali v neděli 9. května samostatně mezi 9. a 12. hodinou. Celý závod, kterého se ve všech kategoriích zúčastnilo 170 vytrvalců, se konal za slunečného počasí a v silném větru,“ upozornil jeden z pořadatelů Bob Komín.

NA JOSEFSKÝ BĚH UŽ BYLA SPUŠTĚNÁ REGISTRACE

Druhým závodem v letošním seriálu Běhy Zlín bude z března odložený Josefský běh pro Dětské centrum Zlín. Ten se uskuteční v neděli 30. května. Registrace do něho je možná už nyní na webu www.behyzlin.cz.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORII BĚHU JIŽNÍMI SVAHY 2021:

Muži do 39 let: Jan Kolárik (Edhouse.cz) 26:13.

Muži do 49 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 28:59.

Muži do 59 let: Bronislav Matouch (JISVA Zlín) 31:44.

Muži nad 60 let: Vlastimil Bukovjan (KESBUK) 31:50.

Junioři: Ondřej Hubáček (KESBUK) 32:40. Ženy do 39 let: Barbora Macurová (2BWINNER) 29:18.

Ženy do 49 let: Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín) 32:49.

Ženy nad 50 let: Olga Blaťáková (Sports Development Přerov) 42:31. Juniorky: Tereza Čižmářová (SKB Zlín) 45:55.