Stejné vítěze jako nedávný běh na 63 kilometrů Smrt krásných běžců měla už klasika, 5. ročník, 50 mil železnohorských. Vyhrál Pavel Lopour z Heřmanova Městce a Gabriela Pohanková z obce Valy.

Start a cíl v Heřmanově Městci. Vytrvalce čekalo 81 kilometrů se součtem stoupání téměř 1400 metrů. Trať vedla mimo jiné před Rabštejn, Strádov, ke Křižanovicé přehradě, rozhledně Boika, Krásné, Oheb, kolem Sečské přehrady, Třemošnici a Lichnici.

Trať nebyla v terénu vyznačena, každý startující dostal od pořadatelů mapu a musel zaznamenat, že byl na kontrolních bodech. Pavel Lopour vyhrál tento závod před dvěma roky a vloni byl druhý. Letos běžel od startu na čele s Pavlem Novákem, který si však dal jen něco přes čtyřicet kilometrů – vítězný čas byl 8:55 hodiny. Druhý v cíli Martin Štěpánek z Dražkovic běžel sám – 9:32. Po celou trať vzorně spolupracovali – Martin Kuba z Pardubic – 9:36 s Michalem Szymeczkem z Beskyd – 9:37. Následovali ve shodném čase další Pardubáci – Radek Dvořák, Martin Jindříšek a Kubík Daniel – 10:57.

Soutěž žen bezkonkurenčně vyhrála Gábina Pohanková z Valů u Přelouče. Vloni v čase o půl hodiny horším byla rovněž první – letos 10:09.

„Vloni jsem si pět kilometrů zaběhla. Letos jsem měla v hodinkách staženou trať, takže to bylo v poho,“ řekla v cíli sympatická závodnice, která je letos opět přihlášena na Moravský ultra maraton, kde v sedmi dnech musí dát sedm maratonů (7×42,2 km). Vloni v této prestižní soutěži byla druhá. V 50 mílích byla stříbrná Alice Martínková za 12:42. Následovaly ve stejném čase ultravytrvalkyně z Vejvanovic u Hrochova Týnce – Lenka Černohlávková a Monika Kubíková – 13:08.

Trasu bylo možno dát i štafetově a počet střídání nebyl omezen. Obhájci prvenství z Heřmanova Městce startující pod názvem Klub sráčů (Kvis, Řehák V., Řehák L. a Pošík) zvolili cca 20 kilometrové úseky a vyhráli v čase 9:11. Druzí o genereaci starší Rychlo Šneci (Krátký, Kocián, Schirlo a Jindra) si to rozdělili na cca 3 úseky pro každého.

Sice do osmého kilometru vedli a prvenství si vzali ještě na 55 kilometru, ale závěr měli lepší vítězové. Navíc Šneci šli trať poprvé a v závěru měli i pár logistických problémů – 9:48.

Jel se i závod na horských kolech a vzhledem k tomu, že akci doprovázel déšť vypadali bikeři v cíli, jakoby vyfárali z dolu. Vyhrál Josef Vondráček z Míčova za 5:18 před Michalem Kokšem z Mikulovic – 5:38.