Neskutečná podpora! Když Tomáš Štverák v březnu připravoval projekt Okres Vsetín pro ZOO Zlín, určitě netušil, jak velkou bude mít odezvu. Ultramaratonec ze Zubří v polovině dubna uběhl 208,4 kilometru. Přitom zdolal převýšení 6819 metrů. Tuto vzdálenost překonal za 39 hodin 11 minut a 36 sekund. Pomocí zajímavého a obdivuhodného nápadu chtěl vybrat co nejvíc finančních prostředků pro nejoblíbenější ZOO ve Zlínském kraji. Nakonec se vybralo 107 484 Kč. Štverák tuto částku oficiálně předal ve středu 12. května přímo v ZOO Zlín.

Kdy vás napadlo vymyslet projekt o podpoře ZOO Zlín?

Zhruba někdy v polovině března. Do ZOO na Lešné jsem chodil už jako malý kluk a od té doby k němu mám blízký vztah.

Proč jste běžel kolem okresu Vsetín?

Jednak proto, že pocházím a Zubří a také proto, že zrovna v polovině dubna byly kvůli vládním covidovým nařízením všechny okresy v Česku uzavřené.

Proč jste běžel tak dlouhou trasu?

208 kilometrová trasa mi vznikla po naklikání do map okolo celého vsetínského okresu.

Kolik se nakonec vybralo finančních prostředků?

Přesně 107 484 Kč. Když to vydělím 208, což byla podle kritérií částka, kterou každý podporovatel za jeden můj uběhnutý kilometr zaplatil 1 Kč, tak mi přispělo 517 lidí. Někteří podporovatelé mi ale psali, že přispěli víc. Proto si myslím, že projekt Okres Vsetín pro ZOO Zlín podpořilo zhruba 500 lidí. Kolik jich ale přesně bylo, není podstatné. Důležité je, kolik se vybralo peněz.

Kdo byl u předání finanční podpory pro zlínské ZOO?

Celé vedení ZOO Zlín a můj kamarád, fotograf a kameraman Lukáš Budinský. A také já.

Přemýšlíte o nějakém dalším zajímavém projektu?

Momentálně o žádném nepřemýšlím, protože mě od začátku června čeká závodní sezona.

Co momentálně děláte?

Připravuji se na mistrovství republiky v UltraSky. Tím bude závod LHUT – Lysohorský UltraTrail na Lysé hoře, který se koná v sobotu 5. června. Tento závod je dlouhý 67 kilometrů a má převýšení 4 100 metrů. V něm se pokusím zabojovat o umístění v elitní desítce výsledkové listiny.