Propršená, ale rekordní, co se týče účasti, byla letošní Ludgeřovická 15. Na 240 běžců, běžkyň a pejsků se tuto sobotu sjelo na již tradiční závod zařazený do Prajzsko-Opavské běžecké ligy a Moravskoslezského běžeckého poháru, který je kombinací silnice a lesních cest v Černém lese a obci Ludgeřovice.

Jako vždy se závodilo na dvou tratích, trojce a patnáctce a pro nejmenší prcky byly připraveny závody na hřišti. Počasí od rána viselo na vlásku a v 10.00 přesně po odstartování začalo pršet, bo se asi řídící závoda Martin v nedělu v tym kostele málo požehnal.

Úplně první se na trať vydali Nordic walkeři, kde zvítězili Gabriela Prchalová BK Ludgeřovice (1:48:51) a Petr Cimprich NW Olomouc (1:42:20). Poté na trať vyběhli se svými čtyřnohými miláčky canicrossaři, kde nejlépe trať zvládli Markéta Tomáš (1:15:09) a Michal Kozel Mushing team Ostrava (58:44).

Po pejskařích na řadu přišli patnáctkáři a trojkaři. Hlavní závod nejlépe ze všech letos zvládl Marek Causidis Salomon (50:24) a pokořil tak traťový rekord, druhý za ním doběhl Aleš Miko MK Seitl Ostrava (51:28) a třetí skončil Nikola Ivanov Bicykly.cz (53:46).

Mezi ženami do čtrnáctého kilometru vedla od začátku Hanka Legerská SSK Vítkovice (1:03:30), která nakonec na posledním kilometru podlehla dnešní vítězce Magdě Drastichové MK Seitl Ostrava (1:03:02). Třetí příčku při své premiéře na 15 km trati obsadila Markéta Kašná BK Ludgeřovice (1:04:36).

Se silniční trojkou se nejlépe popral Ondřej Dominik MK Seitl (10:04), stříbro bral Matyáš Kubík SSK Vítkovice (10:26) a bronzový doběhl Matyáš Kočí (11:19). Mezi ženami zvítězila Nelly Michopulu BK SAK Karviná (11:29), před druhou, teprve osmiletou Natálkou Ester Kašnou BK Ludgeřovice (12:18), která jde úspěšně ve šlépějích maminky a třetí místo brala její oddílová kolegyně Alena Sobková (12:57).

Na promáčené běžce v cíli čekal teplý uzený párek a studené pivko a bohatá tombola. Pro medailisty ve všech kategoriích byly připraveny opět pěkné ceny. Až na ten luchanec se ta letošní patnáctka fajně vydařila.

Výsledky