Byl to takový jiný Pančavák, ale 36. ročník byl. Startovalo se ve formě individuálně měřeného tréninku. Čtyřnásobný vítěz Jirka Doucha po zranění, ale bylo vidět, že není zcela fit. Lukáš Maier v práci.

Ale další osobnosti nechyběly. Asi se čekalo, že trojnásobný vítěz Ján Griger lehce přidá další zářez, ale vše bylo jinak. Na čele běželi bratři Gromusové s Grigerem. Daniel přezdívaný Indián, zde vyhrál roce 2010 a 2007, a letos si zapsal svůj nejlepší vítězný čas 2:05:48, druhý Griger 2:09:18 a třetí – Tomáš Gromus 2:09:41. Čtvrtý Pája Chalupář – Pavel Lopour, vítěz nedávných 50 mil – 2:10:57. „S kluky jsem běžel cca pět kilometrů, jsou to fofrníci.“ Až devátý byl Jirka Doucha v negativním osobáku 2:40:23.

Závod na členité trati o délce 30 kilometrů se smíšeným povrchem ze Škrovádu, část Slatiňan, na obrátku do Heřmanova Městce vede většinou po zelené turistické značce. Součet stoupání je pro oba směry téměř totožný, celkově tedy cca 500 metrů, ale poslední třetina závodu začíná třeba zdoláním kopce, na němž je zřícenina hradu Rabštejn, na dvě stě metrech je nutné zdolat třicet výškových a právě zde se letos závod rozhodl. První čtyři ročníky běhu pořádal horolezec Pančava (Láďa Petr) a po jeho náhlém odchodu v roce 1989 kamarádi pokračují v tradici.

Předloni dal Miloš Kratochvíl 2:01:04. Druhý byl tehdy trojnásobný vítěz Griger v osobáku 2:01:21, při svém prvním vítězství v roce 2015 zapsal 2:02:07. Zajímavým faktem je, že v roce 2011 soutěž dvojic vyhráli Kratochvíl s Grigerem v rekordním čase 1:57:23.

Letos hlavní trať zvládly dokonce 3 ženy. Suverénkou místních ultra akciček se po vítězství ve Smrti krásných běžců, 63 km, a 50 mílích stala opět Gabča Pohanková z Valů – 2:49:27.

„Když jsem viděla minulé časy, tak je to tady samý fofrník. Byla jsem si to raději před týdnem projet na kole a opět jsem si další zdejší akcičku, tuto jsem šla poprvé, velmi užila.“ První červnovou sobotu běží Gabča Čertovskej ultratrail z hradu Houska do Hamrů na Jezeře o délce 66,6 km.

Dalšími hrdinkami byly Miluška Khurová a Markéta Korečková.

Ze staré běžecké party, legendární jména jako Attila Paris, Jan Zajíc, Jan Smola, Radmil Brožek, Vláďa Bříza či Milan Vorel zbylo skutečně jen torzo. Jirka Alexa to dal naposledy před dvěma roky a letos podruhé absentoval. V minulých letech tvořili nejstarší štafetu Zdeněk Petržílek s Josefem Krátkým. Zdenda se vloni zmáčkl a dal to celé, ale letos dal přednost jinému kratšímu závodu. Pepa to loni otočil na půlce v Palučinách a letos nejstarší účastník Pančavova běhu dopředu hlásil, že si dá opět jen 16 km (2:40).

„Běžel jsem krásně rovnoměrně 1:20 tam a 1:20 zpět, nazpátek se mi dokonce podařilo vyběhnout Rabštejn.“

Závěrem zařadím tradiční vzpomínky odchycené v minulých letech během závodu na Pančavu.

„Byl to typický nesportovec se sportovním duchem,“ uvedl jeho kámoš.

Mě zůstává navždy v paměti další: „Dost se bál jezdit na kole v provozu, a proto neustále zdůrazňoval, že musí být viditelně oblečen. Asi tušil co ho čeká a když to má někdo napsané nahoře, tak svému osudu neunikne,“ vzpomněl pamětník na tragickou smrt Pančavy v roce 1989 při dopravní nehodě, měsíc po květnovém závodě, který pořádal.