Již tuto sobotu proběhne v Malenovicích pod beskydskou Lysou horou další ročník stále populárnějšího Lysohorského ultratrailu, jehož delší trať je zároveň Mistrovstvím České republiky v Ultra Sky 2021. A jestliže jsem v loňském roce o něm psal jako o nejkvalitněji obsazeném závodě v historii českého Ultra, letos mohu tato slova jen opakovat.

V sobotu 5. 6. bude v areálu hotelu KAM v Malenovicích odstartován 3. ročník Lysohorského ultratrailu, který je nástupcem legendárního Lysohorského čtyřlístku. Tým organizátorů okolo Marka Balcara a Hanky Přádkové si již při své premiéře v roce 2019 vedl na výbornou a závod si okamžitě získal spousty příznivců díky skvělé organizaci a přátelské a uvolněné atmosféře.

Nejprve se v 6 hodin ráno vydají na trať účastníci Ultra, kteří během čtyřnásobného zdolání Lysé hory ze všech světových stran překonají 67 km s převýšením 4100 m. O tři hodiny později, tedy v 9.00 hod. vyrazí na trať závodníci trati SKY (31 km, + 2100 m), aby vrchol nejvyšší beskydské hory zdolali dvakrát. Na této trati budou o tituly Mistra ČR SkyRace bojovat junioři do 23 let.

A jaké změny můžeme oproti loňsku očekávat? Tou nejzásadnější je asi změna základny a tedy i místa startu do areálu hotelu KAM v Malenovicích. V této souvislosti byla pochopitelně upravena úvodní a závěrečná část trati. Podobně jako loni se budou muset organizátoři i účastníci poprat s některými omezeními v souvislosti se stále přetrvávající koronavirovou epidemií. Oproti loňsku došlo opět k navýšení startovného, ale závodníci určitě zkrátka nepřijdou. Kromě bohatě zásobené občerstvovačky na vrcholu Lysé hory i v cíli a teplého jídla a nápoje po závodě, obdrží například prvních 175 přihlášených tratě Ultra místo obvyklého trička běžecký batůžek od hlavního sponzora firmy Dynafit. A to není v českých podmínkách určitě obvyklé. Po závěrečném vyhlášení výsledků loňského ročníku navíc následovala velmi bohatá tombola, ve které vyhrával prakticky každý hodnotné ceny od sponzorů – běžecké boty, hole i batůžky. Předpokládám, že podobně vše proběhne i letos.

A koho z favoritů uvidíme na startu? V mužské konkurenci bude sice na trati Ultra scházet loňský vítěz Dominik Skokan a pátý Slovák Peter Fraňo (oba tentokrát hodlají potrápit favority na poloviční vzdálenosti), ale jinak nebude z loňských TOP 10 scházet nikdo. Naopak nejméně jedno velké jméno ještě přibude. Ale popořádku. Pokud použijeme k porovnání kvality bodování mezinárodní asociace trailových závodů tzv. ITRA body, měl by být největším favoritem Tomáš Hudec (841 ITRA bodů). Ten loni dorazil do cíle společně s vítězem a o jeho 2. místě rozhodla až cílová fotografie. Jednatřicetiletý Tomáš skončil v roce 2018 6. na MS v ultratrailu a o rok dříve vyhrál i exotický Nepal international trail marathon.

Papírově druhý by mohl skončit 34letý Polák Bartek Misiak, žijící v Českém Těšíně (826 b.). Ten vloni po pomalejším začátku a stupňovaném závěru doběhl čtvrtý. Premiéru si na této trati odbude skvělý slovenský runner Matěj Oravec (25 let, 820 b.). Naprosto stejné bodové hodnocení má i jeho krajan, na poslední chvíli přihlášený Majo Priadka z Trnavy (36 let). Z jeho velkých úspěchů vyniká třeba vítězství na skvěle obsazené Ultra Siera Nevada 2019 ve Španělsku.

Velmi zkušený je i o 12 let mladší Tomáš Farník (801 b.). Se 798 body je v tabulce až pátý Marek Causidis, pro kterého by ale mělo být výhodou domácí prostředí a perfektní znalost trati. Marek byl zde loni třetí, o rok dříve zvítězil na Beskydské sedmičce (před Priadkou) a minulý týden se prezentoval velmi dobrým výkonem i v silničním běhu na 15 km. Petr Hének (791 b.) je vítězem Pražské stovky 2019 (mj. před Oravcem), další beskydský běžec Jakub Uherek (788 b.) vyhrál LHUT v roce 2019. Desítku doplňují zkušený veterán Jiří Petr (769 b.), jeden z favoritů starší kategorie, stále ještě mladý Tomáš Štverák (763 b.), loni vítěz LH 24, kterému by ale spíše vyhovovala delší trať a loni osmý Aleš Sedlák (755 b.).

Tímto ale výčet známých jmen nekončí. Ve startovce najdeme i nestárnoucího Standu Najverta (několikanásobný vítěz B7), Zdeňka Hrušku (loňský vítěz B7 a vítěz Pražské stovky), Petra Žákovského, Radka Chrobáka, Ondru Tabarku či Víťu Otevřela.

Také v ženské kategorii bude opět nacvakáno. Nechybí ani jedna z loňských medalistek! Nejvíce bych favorizoval Marcelu Vašínovou (32 let, suverénně nejvyšší body ITRA – 746). Loni skončila tato mistryně Evropy ve skyrunningu 2019 druhá za domácí Petrou Ševčíkovou (29 let, 666 b.), vítězkou Pražské stovky, Nízkotatranské stíhačky i LH 24. Kartami může výrazně zamíchat i ruská běžkyně Anna Korobko, žijící v Brně (686 b. 34 let), bývalá vicemistryně světa v rogainingu (24hodinový orientační běh) dokázala letos v Turecku na Alanya ultra porazit dvě špičkové švédské runnerky.

Bronzová byla loni další zkušená reprezentantka Kateřina Matrasová z Chrudimi (659 b.). Na svou šanci bude číhat i maličká Barča Cichá (mj.vítězka LH 24 a 9.na ME 2019 v Itálii – 622 b.) Papírovou desítku pak uzavírají Eliška Kaniová (608), Marcela Rambová (595), Eliška Vondráčková (585, ale s výrazným potenciálem na vysoké umístění !), Veronika Martínková (569) a Alena Hénková (565).

Velmi kvalitně je obsazena i kratší trasa Sky. V mužích je největší hvězdou jeden z nejlepších evropských horských běžců Jiří Čípa (878 b. ITRA, 36 let), mj.bronzový z Ultra trail du Mont Blanc na trati CCC (99 km +6100m) v roce 2019 a vítěz mnoha kvalitně obsazených závodů v Alpách, kterého loni zdravotní problémy připravily o start. Na Sky se letos přihlásil i vynikající Slovák Peter Fraňo (830 b.) z Brezna, mj. 2.na Perunu 2019 hned za Italem De Gasperim a loni 5. na trati Ultra. Tomáš Maceček, který je v Beskydech doma (809 b.), je vítězem obou předchozích ročníků. Velmi rychlý je i šumperský Tomáš Křivohlávek (801 b.). Na vítěze starší kategorie bych tipoval Pavla Brýdla (41 let, 794 b.).

Naopak velmi vysoké ambice na celkové umístění může mít loňský vítěz delší trati Dominik Skokan (27 let, 791 b.), který žije ve Frýdlantu nad Ostravicí a má tedy Lysou dobře naběhanou. Osmičku doplňují Olda Kokošek a Polák Mariusz Miszkiewicz (oba se 757 body). Na startu nebude chybět ani překvapivě bronzový z loňské B7 teprve dvacetiletý Matěj Beneš.

Ani mezi ženami nebudou chybět na startu všechny loňské medalistky – loni zlatá Zuzana Kocumová (42 let, 650 b.) má za sebou opravdu bohatou sportovní kariéru – byla juniorskou mistryní světa v běhu na lyžích, účastníci olympijských her i dvojnásobnou mistryní světa ve Spartan Race v létech nedávných. Nejvíce ITRA bodů na svém kontě mají však Hanka Švestková-Stružková (38, reprezentantka v bězích do vrchu a loni třetí) a Petra Pastorová (44 let) – obě shodně 689. Zajímavý bude zvláště start druhé jmenované, která je historicky jednou z nejlepších českých maratonkyň (2:36:44 hod.) a sedminásobná mistryně republiky v maratonu a půlmaratonu, ale v horských bězích příliš ostřílená není. Loni skončila třetí na mnohem běhavější trati Jesenického maratónu těsně před prvně jmenovanou.

Loni stříbrná, mladičká Barča Macurová (22 let, 640 b.) je v Beskydech doma a v letošním roce se neuvěřitelně zlepšila v silničních bězích, když při svém prvním startu brala stříbro na MČR v půlmaratonu. V mých očích by právě ona mohla být adeptkou na post nejvyšší. Po mateřské přestávce se k závodění vrací i vítězka prvního ročníku Zuzka Ožanová (636 b.). Zapomenout nesmíme ani na Hanku Holoubkovou (628 b.), která v roce 2019 vyhrála delší trať, ani Denisu Krejčiříkovou, která sice žádné Itra body nemá, ale je několikanásobnou vítězkou Lysá cupu. Ze známých jmen najdeme ve startovce i Zuzku Bartasovou nebo Evu Žáčkovou .

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v sobotu 17,30 hod. (trasa SKY), resp. 20,00 hod. (ULTRA).