Ve Vysoké nad Labem, obci sousedící s Hradcem Králové, byl zahájen letošní ročník Velké ceny východních Čech v bězích. Ještě na přelomu století měla Vysoká sedm set obyvatel, nyní zde žije téměř dva tisíce lidí. Byl postaven nový fotbalový areál. FK Vysoká nad Labem hraje krajský přebor a zajíždějí sem týmy z okresních měst jako je Rychnov nad Kněžnou či Jičín. Vedle byla postavena sportovní hala, v které mají základu basketbalisté BK Napos Vysoká nad Labem a nedávno zde hráli třeba Jindřichův Hradec, ten se nyní vrací do extraligy, či Ostrava. Takže v obci má sport zelenou.

Běžecký závod, jako plánované 14 klání Velké ceny, ale nakonec první, se měl původně uskutečnit centru obce Čeperka, ale to v současné době nebylo vhodné. Pořadatelé vytipovali lokalitu u sportovní haly ve Vysoké s velkým parkovištěm a přímou návazností na Hradubickou labskou cyklostezku, trasa číslo 2, a záměr byl pozitivně přijat u starosty Jiřího Horáka, ale i manažera cyklostezky Tomáše Jeřábka. Výraznými partnery akce byli Mlýn Janderov, Pardubický pivovar a tradiční aktivní účastník čeperských běhů europoslanec Tomáš Zdechovský. Originální „poháry“ pro nejlepší vyrobil místní truhlářský mistr Milan Danihelka. Závod se uskutečnil zcela v souladu s tehdy platnými nařízeními. Takže nakonec bylo upuštěno od hromadného startu a běželo se v modelu individuální měřený trénink s přihláškami pouze dopředu. Do Vysoké nad Labem se nakonec sjela slušná konkurence.

Podle očekávání na pětikilometrové obrátkové rovinaté trati vyhrál zástupce BK Náchod Pavel Jelen, vybíhal jako hlavní favorit poslední, za 15:52 minuty. Letos dal půlmaraton v rámci českého mistrovství pod 1:13 hodiny a před týdnem vyhrál trojku v Polici nad Metují za 9:15 minuty. Před ním šel na trať Martin Němeček ze sousední Roudničky, která však už patří pod Hradec, a byl druhý za 18:34. Třetí místo vybojoval Zdeněk Válek 18:39, který stejně jako jeho manželka, rovněž bronzová, startoval za Cafe Bajer Pardubice.

Erika, 22:03, prohrála o pouhou sekundu souboj s nejlepší ženou nad 45 let a celkově druhou Evou Vejběrovou z Hradce Králové. Pro prvenství si přijela poslední absolutní vítězka Velké ceny Denisa Kozáková z Hvězdy Pardubice, vítězka 35 – 44 let, která den před tím běžela v Ostravě a byla tam v desítce třetí. Ve Vysoké dala pětku za 20:08.

Nejstarším účastníkem byl 83letý Stanislav Doležal, který dosáhl času 31:47, další osmdesátník Jindra Bielečik přijel autem až Lichkova – 35:53. Zúčastnil se i kavárník Milan Bajer – 27:24 a Standa Groh z Vrchlabí, jehož syn Radek zrovna zdolal další vrchol v Nepálu.