V Doubravici se letos po loňském přeložení závodu na srpen, vrátili pořadatelé ke klasickému termínu v první sobotu v červnu. Každý rok zde bývalo vedro. Na to by se dalo vsadit cokoliv. A letos to taky tak bylo. Sice ráno to ještě nevypadalo na klasické vedro, ale při závodě jsme se už pořádně prohřáli.

Tomáš Navrátil přijel, viděl a zvítězil

Velmi kvalitní konkurence se letos sešla mezi muži na Svitava krosu v Doubravici.

Překvapivě se zde objevil Tomáš Navrátil /O.Němec.cz team – 27:57/ a nenechal nikoho na pochybách, že je ve skvělé formě. Vyhrál s přehledem v novém traťovém rekordu.

Jan Kohut /Fénix sport Blansko – 28:23/ po skvělém výkonu a třetím místě na mistrovství ČR v maratónu minulý týden také zabojoval a dokázal i přes únavu z maratónské trati vybojovat druhé místo. A třetí pak doběhl Tomáš Steiner /AK Drnovice – 29:34/, pro kterého závodní sezóna teprve začíná.

Táňa Kuchařová překvapila

Mezi ženami se zase tak velká konkurence nesešla. Ovšem Táňa Kuchařová /Perun team – 39:07/ předvedla soustředěný výkon a překvapivě zvítězila. Druhá doběhla Lenka Polachová /OCA – 39:44/ a třetí pak nejstarší žena ve startovním poli Marie Hynštová /AK Drnovice – 42:31/.

Podél Svitavy se běží téměř po rovině

Doubravice nad Svitavou a zdejší populární Svitava kros. Právě tam se vydali běžci, kteří mají rádi rovinatou a příjemnou trasu bez záludných stoupání nebo seběhů. Přesně po takové trati, která měří 8,5 km, se běží v Doubravici podél řeky Svitavy.

Závod je zařazený do Okresní blanenské ligy a pořadatelé pamatovali i na děti. Mohli se vyřádit a zazávodit si ve všech věkových kategoriích.

V Doubravici všechno funguje jako švýcarské hodinky

Je to zde sice obvyklé, ale i tak je dobré za kvalitní práci pořadatele pochválit, protože někde to tak není a běžci jsou rádi, když všechno šlape. Zejména v současné celkem pohnuté době.

„Běžel jsem se vpředu a pak na sedmém kilometru zrychlil,“ popsal mi závod Tomáš Navrátil. „Pak už jsem si jen držel náskok a doufal, že trefím do cíle, protože jsem doběh vůbec neznal.“

„Nechtěl jsem jít moc rychle po tom maratónu,“ řekl mi po závodě Jan Kohut. „Jenže Tomáš to pořád kopal, tak jsem ho vždycky předběhl a zpomalil. Jenže on to dlouho nevydržel, šel zase dopředu a pak mi už utekl. Ale i kdybych se ho udržel, tak finišovat s ním o vítězství bych zřejmě nezvládl.“

„Nemůžu se pořád dostat do tempa,“ zhodnotil své poslední výkony Tomáš Steiner. „Do třetího kilometru paráda, pak jsem se kousl a už jsem běžel sám až do cíle.“

„Neuvěřitelné, jaký jsem tu dnes zaběhla čas,“ nevěřícně zírala na stopky Táňa Kuchařová. „Běželo se mi skvěle a úplně všechno mi sedlo. Zlepšila jsem až neskutečně.“

„Ze začátku to bylo dobré,“ zhodnotila svůj výkon Marie Hynštová. „Jenže pak mi to v tom vedru najednou přestalo běžet, tak jsem se ani moc nesnažila nějak dřít a do cíle už jenom doklusala.“

I přes teplo a dusno nakonec všechno proběhlo bez potíží a v pořádku se všichni, co vystartovali, dostali do cíle. Což je asi nejdůležitější.

A poděkování patří také pořadatelům, zejména pak Ivošovi Hájkovi, za to, že nezrušili krásnou akci kvůli současné situaci, jak řada jiných organizátorů, ale dokázali ji uspořádat v původním termínu.

Výsledky