V rámci 3. ročníku Lysohorského ultratrailu proběhlo v sobotu 5. 6. v masivu Lysé hory v Beskydech Mistrovství ČR v UltraSky pro rok 2021 v kategorii dospělých na trati 67 km dlouhé. Kratší trať Sky s 31 km byla pak vyhlášena jako MČR v kategorii U23 a juniorů.

Slunečné a teplé sobotní ráno přivítalo 186 účastníků dalšího ročníku oblíbeného Lysohorského ultratrailu, kteří již v 6 hodin vyrazili z areálu hotelu KAM v Malenovicích na 67 km dlouhou trať s převýšením 4100 m a na které čtyřikrát zavítali na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd. Na startu nechyběla prakticky kompletní česká špička, doplněná i několika zahraničními borci. Z původně přihlášených favoritů chyběl jen zkušený Polák Bartek Misiak, loni čtvrtý. Naopak z kratší tratě se na poslední chvíli přehlásil ke svému prvnímu ultra jeden z nejlepších českých horských běžců, již 41letý Pavel Brýdl.

Poprvé se na vrcholu Lysé objevila nejprve vynikající slovenská dvojice Marian Priadka – Matěj Oravec (46:14 min), s menší ztrátou následována početná skupinka s Tomášem Fárníkem,Jiřím Petrem, Jakubem Uherkem, Petrem Hénkem, Markem Causidisem, Pavlem Brýdlem, Tomášem Hudcem a Alešem Sedlákem. Již ve druhém okruhu přes Bílý Kříž se však pořadí mění. Uniká Fárník, za ním běží Causidis, Oravec, Hudec a Petr. V dalším seběhu do Krásné navyšuje v životní formě běžící Fárník svůj náskok na 17 minut. Za ním dobíhá na třetí Lysou v těsném závěsu Hudec, Petr a Causidis. Favorizovaný Hudec se pokouší průběh závodu v napáleném seběhu na Mazák zvrátit, ale to jej natolik vyčerpá, že v následném posledním výběhu na Lysou téměř zkolabuje a uléhá do trávy.

24letý Tomáš Fárník, který se po vzoru svého otce věnuje běhu teprve 6 let, si suverénně dobhá pro svůj životní úspěch v novém traťovém rekordu (byť trať oproti minulým ročníkům doznala menší změny) 6:12:25 hod. Po velkém souboji v závěrečném seběhu vylepšuje o jedno místo loňský bronz domácí Mára Causidis 6:27:40 hod. před Slovákem Májo Priadkou 6:28:08 hod. Po profesorském výkonu s rozumným začátkem (poprvé na Lysé až 17.) a stupňovaným závěrem předvádí v mých očích životní výkon Radek Chrobák (při vší úctě k jeho 2 vítězstvím v LH 24 ) a zasloužené získává republikový bronz.

Za zmínku určitě stojí i 10. místo nestárnoucího (49 let) Standy Najverta, který dobíhá do cíle společně s první ženou – Marcelou Vašínovou. Tato mistryně Evropy ve skyrunningu 2019 potvrzuje roli největší favoritky a zcela suverénně oplácí Petře Ševčíkové loňskou porážku – časem 7:08:02 hod. je o 40 min. rychlejší než loni. Také pořadí na dalších místech se prakticky celou trať nemění – loňské mistryně Petra je druhá za 7:31:07 , Katka Matrasová stejně jako loni bronzová (7:54:42 hod.).

Velmi kvalitně je obsazený i závod na trati SKY (31 km, + 2100m) se dvěma výběhy na Lysou. Jeden z nejlepších horských běžců Jiří Čípa dává hned od startovního výstřelu soupeřům poznat, kdo je tady králem. Poprvé je na vrcholu za 38:56 min. s 3minutovým náskokem před Jiřím Pytlíkem (ten se pak začíná propadat a následně vzdává). V cíli je pak Čípa o více než 14 min. dříve než stříbrný Tomáš Křivohlávek. Ten v závěrečním seběhu předbíhá teprve 20letého Matěje Beneše, mistra ČR v kategorii U23. Čtvrtý končí loňský vítěz trati Sky Dominik Skokan s totálně zničenými chodidly.

Loňský a předloňský vítěz Tomáš Maceček se dotrápí na 7. místě a krátce po něm dobíhá do cíle famózně běžící Barča Macurová – 2:48:53 (zároveň mistryně ČR U23). Výkon loňské vítězky Zuzky Kocumové (ta byla původně takém mezi přihlášenými, ale nakonec dala přednost přípravě na dvojzávod ve Spartan Race příští týden v Kyjevě) překonává o více než 20 minut. Teprve 22letá Barča letos vůbec předvádí neuvěřitelné výkony od stříbra na MČR v půlmaratonu při svém prvním silničním závodě (1:16:54 hod.) po nedávné vítězství v silniční desítce v Mikulově za 35:26 min. a bude se muset zřejmě v nedaleké budoucnosti rozhodovat, zda upřednostní horské běhy nebo silnici. Druhá končí s téměř 20 minutovou ztrátou nestárnoucí ostravská maratonkyně Petra Pastorová, bronzem se poletošních zdravotních problémech zaskví Hanka Holoubková.

Mistry ČR ve SkyRace juniorů do 19 let se stali Jan Wita (3:18:34 hod) a Tereza Stryková (4:47:11).

Výsledky

Fotogalerie