Takovou malou zeměpisnou exkurzí po českých hradech je trasa Čertovského ultratrailu. Jeho pátý ročník se uskutečnil za tropických teplot v sobotu 5. června, proložený jednou i příjemnou bouřkou s deštěm, a měl délku 66,6 kilometrů se součtem stoupání hodně přes kilometr. Závod byl vyprodán a cíl v limitu 13 hodin uvidělo 145 závodníků.

O náročnosti svědčí skutečnost, že tři desítky účastníků nedokončili. Mezi nimi třeba i obhájkyně prvenství Iveta Fořtová, která v třetině závodu vedla. Další pekelné běžecké setkání připravují pořadatelé v podzimní variantě jako Čertovskej wintertrail, který se uskuteční v sobotu 20.11.2021.

Start a cíl je v Hamru na Jezeře a tratě budou 33,3 a 16,6 kilometru.

Čertovskej utratrail začíná v bráně hradu Houska a pokračuje přes Bezděz a pak následují zříceniny Ralsko (697 m n. m.), nejvyšší bod závodu a jedna z nejvýše položených zřícenin v Čechách, Stohánek a Děvín u cílového městečka Hamr na Jezeře. Mezitím pořadatelé protáhli účastníky i po jiných okolních kopcích jako Vrátenská hora, Malá a Velká Buková a Jelení vrchy.

Vítězem na hlavní trati se stal zkušený Tomáš Hak z Vítězné (6:14:06 hodiny), který o prvenství bojoval s Lukášem Kozlíkem ze Sokola Mělník (6:19:55). Borci spolu byli na Bezdězu. V půlce získal nepatrný náskok Hak, ale na vrcholu Ralska (necelý 50 kilometr) byl první Kozlík. Rozhodovalo se v následném jedenáctikilo­metrovém úseku se seběhem z Ralska a ostrým stoupáním na Jelení vrchy vedoucím ke Stohánku, kde byl Hak už o více jak čtyři minuty před Kozlíkem. Celkově třetí byl Miroslav Šmatolán za 6:37:33.

Nejlepší žena závodu Kateřin Novotná, celkově na 21 místě, když před ní byly nejlepší tři dvoučlenné štafety (první „Divoký kočky“ za 6:53:55), zopakovala loňský čas, který však tehdy znamenal čtvrté místo – 7:49:18. Druhá byla Lucie Strnadová startující za tým „Profesionální svině“ – 7:59:46. Ta byla před rokem o půl hodiny lepší a celkově třetí, a bronzová Denisa Krocová 8:10:17, nejlepší v kategorii smrtelnice.

Probíhá i soutěž v kategoriích smrtelníků a čertů, ti musejí být náležitě oblečeni, mají třeba rohy a ocas, a čekají na ně i nějaké vychytávky. Třeba jednu z hlavních komunikací nejdou podchodem, ale prolézají rourou pod silnicí, někteří z toho měli odřená kolena. Takže nejlepší čerticí byla Novotná a čertem v cíli pátý Milan Štemberg za 6:49:34.

Na hlavní trati Čertovského ultratrailu je i soutěž pro rodinné tříčlenné týmy, která je vymyšlena tak, že dětský účastník běží závěrečných šest kilometrů a dá si tak jen „nenáročné“ stoupání na Děvín. Vyhrál Ashoka tým za 9:15:40. Kdo si netroufne na hlavní nálož může si dát Letního půlčerta, tedy 33,3 kilometru a čeká ho „jen“ Ralsko, Stohánek a Děvín. V tomto závodě vyhráli Daniel Roško za 3:16:04 a celkově šestá Barbora Hynková za za 3:37:57, doběhlo 78 vytrvalců. Půlčerta absolvoval nejstarší účastník závodů šedesátník Jan Rusňák – 6:45:59. Do poloviny s ním běžela jeho o pár let mladší manželka Ludmila, která však v závěrečné třetině chytla pěkný vítr do zad – 6:13:00.

Na základě vlastní zkušenosti musím říci, že tak kvalitně označený dlouhý běh, navíc místy i v terénu, jsem dlouho nezažil. Pořadatelé uvedli, že použili 3750 fáborů k označení trati. Líbil se mi komentář jedno loňského účastníka :„Když jsem dvacet pět metrů neviděl fábor, zjistil jsem, že jsem zabloudil. Čertovské značení je ďábelsky dokonalé … .“

Také na občerstvovačkách a v cíli vše fungovalo jak má a zajímavé bylo věkové rozložení všech pomocníků.

„Letos nás pořádalo cca 50 včetně asi 20 dětí, z kterých za ty roky vyrostli úžasní pomocníci. Daří se nám pořádat sportovně kvalitní akci s perfektním servisem pro závodníky a vše stále v rodinné a čertovské atmosféře. Mám z toho radost, jsem ráda za množství pozitivních ohlasů od závodníků, a to je přesně to co mě nabíjí a nutí tento pekelný závod pořádat znovu,“ uvedla ředitelka závodu Radka Ouhrabková.

Letošní hodnocení účastníků jsou pouze pozitivní: „Díky všem za skvělou organizaci. Bylo to hodně náročné, ale super a nezapomenutelný zážitek. Krajina kolem nádherná a dobře značená trať,“ uvedl jeden absolvent a další dodal: „Letos zřejmě jeden z nejnáročnějších ročníků, díky počasí. To bylo peklo se vším všudy. Díky za fantastickou organizaci. Za rok na viděnou.“