V Přílukách se v neděli 6. června konaly dva běžecké závody.

Prvenství v 11. ročníku Zlínského jarního půlmaratonu vybojoval Jiří Červenka. Reprezentant SP Malenovice dosáhl na trati rozložené do 8 rovinatých okruhů, času 1:22:53. Druhý v pořadí Jiří Daněk z Uherského Hradiště byl v cíli o 80 sekund pomalejší. Bronz si pověsil na krk František Dosoudil z Hulína (Fénix sport, 1:24:25). Jan Kábela (SP Malenovice) doběhl do cíle v čase 1:28:00 čtvrtý, Libor Reich (Mattoni Freerun Zlín, 1:28:55) byl pátý. Jiří Červenka se už dlouho nepostavil na start žádného půlmaratonu.

,,V Přílukách jsem chtěl zaběhnout kvalitní čas. Nepřálo mi ovšem počasí,“ mrzelo malenovického vytrvalce. Na závod se ale nijak speciálně nepřipravoval. Letos však naběhal už 1500 kilometrů.

,,Přes týden běhávám 14 kilometrů z práce z Želechovic domů do Malenovic. O víkendu si tréninky zpestřuji dlouhými 25 až 30 kilometrovými výběhy. Většinou s klubovým kolegou Janem Kábelou,“ nechal Červenka nahlédnout do svého tréninkového deníku. Přílucký půlmaraton chtěl odběhnout v čase 3:40 na kilometr.

,,Kvůli horku jsem ale tempo musel zpomalit. Proto s výsledným časem nejsem spokojený. Závod jsem proto vyhrál díky slabší konkurenci,“ uznává malenovický půlmaratonec. Úvodních 7 kilometrů se mu běželo dobře.

,,Od 8. do 15. kilometru mě ale dost píchalo v levém boku. A od 16. kilometru už jsem´toho měl plné zuby. Díky horku jsem měl mžitky před očima a do cíle jsem doběhl s vypětím všech sil,“ přiznal Červenka. Povedený výsledek si však užil.

,,Prvenství v Přílukách jsem oslavil na rodinné oslavě narozenin mého strýce Dušana Cencingera, který je také vášnivý běžec,“ svěřil se ještě Jiří Červenka.

Půlmaraton žen v zajímavé konkurenci ovládla Zuzana Koudelková z týmu Český běžecký klub, jež první příčku vybojovala za čas 1:38:18. Stříbrnou pozici obsadila Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín, 1:42:11), třetí skončila reprezentantka Zlína rodačka z Velkých Karlovic Adéla Stavinohová (1:48:23).

Klub Sri Chinmoy Zlín v neděli ještě pořádal 2. ročník Zlínského maratonu Sri Chinmoy.

Ten vyhrál Ondřej Apaguha Veselý z Prahy, když na trati rozložené do 16 okruhů, zaběhl čas 2:50:44. Druhou příčku si zaknihoval Vojtěch Sklenář z Kostelce u Holešova (2:53:28), třetí místo obsadil domácí Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, 3:23:31).

,,Pro start v maratonu jsem se rozhodl před třemi týdny. Chtěl jsem si zpříjemnit oslavu 30. narozenin, které jsem měl 5. června,“ přiznal s úsměvem bronzový v pořadí Andrej Višněvský. Toho v úterý 1. června požádal o pomoc na přílucké trati pozdější vítěz Ondřej Veselý.

,,Ondra potřeboval někoho, kdo poběží jeho tempo 3:55 na kilometr. Díky tomu chtěl ve Zlíně zaútočit na osobní maratonský rekord. Potřebné tempo se mi také do 22. kilometru dařilo držet. Potom jsem ale výrazně zvolnil. V závodu mi ale nešlo o osobní výsledek. Veškerou energii jsem vynaložil do jeho první poloviny,“ prozradil Višněvský. Veselému se však díky velkému horku a větru osobní rekord v Přílukách překonat nepodařilo.

Také pro Višněvského byla zejména druhá polovina maratonu hodně náročná.

,,Závod jsem ale nechtěl vzdát. A nakonec jsem si v něm doběhl pro solidní výsledek. A výsledný čas 3:23:31 byl příjemným bonusem,“ potěšilo zlínského vytrvalce Andreje Višněvského.

Na start maratonu se postavily také tři vytrvalkyně. Do cíle doběhly dvě. Ze zisku první příčky se radovala si Gabriela Dunajská ze Zlína (3:37:11), druhá byla díky času 3:46:07 Ilvaka Němcová z týmu Sri Chinmoy Marathon.