Volkswagen Maraton Praha se nezadržitelně blíží a s ním spěje k závěru i tatranský tréninkový camp dvou děvčat ze severní Moravy. Alena Peterková, držitelka tří českých rekordů –10 000 m, půlmaraton a maraton, zde připravuje Petru Pastorovou na nejdůležitější závod jarní sezóny.

BezvaBĚH do Tater vyslal svého „paparazziho“, aby „něco“ nafotil a holky trochu vyzpovídal.

Otázky se ani tak netýkaly vlastní přípravy na Pražský maraton (Alena jako správný profík by nám stejně nic neprozradila :-), jako spíše toho, v jakých botech běhaly a běhají.

Náš „tajný agent“ jim taky přivezl dárky. Pro Alenu běžecké boty Mizuno Wave Rider 15 a pro Petru Mizuno Wave Elixir 6. Obě dámy budou totiž tyto boty testovat. Budou mít na to přibližně měsíc, takže někdy v první polovině června vás čtenáře s recenzí obou seznámíme.

Pamatujete si své první boty, ve kterých jste vyběhli?

Alena: Mými prvními botami byly klasické botasky a pak adidasky – jedny na dva roky. Později jsem běhala v botech značky Asics, Adidas, Reebok.

Petra: Z mých prvních bot z dětství, když jsem ještě běhala za Slezan Frýdek-Místek, jsem byla unešená. Už to nebyly plátěnky a když jsem v nich běhala, cítila jsem se jako bych měla něco z Tuzexu :-) Teď, když jsem vyběhla před dvěma lety poprvé v dospělosti na lednovém maratonu, obula jsem si kožené botasky našeho nejstaršího syna, tehdy jsme měli stejné číslo (nyní už má o 4 čísla náskok) – možná si dovedete pak představit ty puchýře :-) No a mé první běžecké boty, asi tři měsíce po tomto maratonu, byly právě Mizuna, které jsem po vyšetření chodidel v jedné specializované prodejně koupila. Vyměnila jsem je, až jsem je roztrhala :-) Byly to hodně dobré boty.

V jakých botech trénujete a v jakých závodíte nyní?

Alena: V posledních letech je to různé – Asics, New Balance i Mizuno – podle toho, jak mi sedí ze zdravotního hlediska. Mizuna mám poslední závodní boty, ve kterých jsem loni vyběhla a které použiji ve svém dalším plánovaném startu.

Petra: Trénuji v tom, co je ve slevě, to tam prosím nepiš :-) Například v Nike Free jsem odběhla dva závody na 100 km, z čehož vidíš, jaký jsem amatér :-) Závodím většinou v tom, v čem trénuji, a to proto, že první závodní boty mi dala Alena před měsícem :-) Příliš jednotlivým modelům bot nerozumím, takže doufám, že se něčemu přiučím :-) Mimochodem, včera jsem šla úseky v testovacích Mizuno Elixir a super.