Přípravy na 31. ročník kultovní longařské akcičky Týnišťský šlápot jsou v plném proudu. Pořadatel Olaf Čihák otevřel registrace – http://www.dalkovepochody.cz/tsodkd.htm . Nejlevnější startovné je při platbě do 25. června. Akce je samozřejmě součástí ultravytrvaleckého poháru CSUT.

Hlavní závod bude mít letos délku 130 kilometrů se součtem stoupání 4,5 kilometru. Prezentace bude v pátek 23. července do 22 hodin ve sportovní hale U Dubu v Týništi nad Orlicí. Účastnici budou poté převezeni na start ve Výprachticích v Orlicích horách a na trať se vydají o půlnoci.

Kdo by si na takovou nálož netroufl, pro toho budou připraveny ještě dvě soutěžní tratě se startem v sobotu, na ně se každý dopravuje ve své režii. Z Letohradu se poběží 65 km se součtem stoupání dva kilometry, start bude v 7:15. A další trasou bude 45 kilometrů se součtem stoupání 1300 metrů a startem v 8:45 v Liticích nad Orlicí. Z obou těchto tratí převezou pořadatelé věci závodníků do cíle.

Poslední trasa je nezávodní turistická a startuje po celý den, od 10 do 18 hodin, v Častolovicích a má délku pouhých 17 kilometrů. Všechny trasy končí opět ve sportovní hale U Dubu v Týništi nad Orlicí.

Jubilejní 30. ročník ultraakcičky Týnišťké šlápoty vyhrál Tomáš Klimša. Trať o délce 121 kilometrů se startem v Náchodě vedoucí přes Orlické hory i nejvyšší vrchol Velkou Deštnou, Rychnov nad Kněžnou do cíle v Týništi nad Orlicí se součtem stoupání necelé čtyři kilometry dal za 14:11:16 hodiny.

Ve výsledkově listině je na absolutně druhém místě Anna Korobko z Brna v čase 15:03:24. Start závodu byl v pátek ve 23 hodin a poslední účastník dorazil do cíle v pondělí v 3:20. Byl to na 99. místě Jan Šrejber za 52:38:19, ten však na trati nachodil téměř 150 kilometrů.