Oblíbený závod v pivním běhu uspořádal už po několikáté Běžecký klub Heřmanův Městec. A byla to atraktivní podívaná a diváci se pobavili. Navíc byl zařazen do jejich běžeckého poháru, takže účast byla početná. „Člověk aby se pro ty body po…,“ trefně komentovala jedna účastnice.

Pořadatelé připravili tři rozběhy. Začínalo se třetinkou piva, pak se odběhl okruh a takhle dokola museli startující zvládnout čtyři okruhy, takže celkem 1,2 litru piva. Nejdříve šli „amatéři“. Nejlepší Tadeáš Kvis dal 7:20.

Poté ženy. Ty většinou nešly do ostré varianty, tedy 4 dvanácti stupňových hutných piv, ale pily 4 pita. Některé vzhledem k věku, pod 18 let, jiné se vymluvily na řízení auta a dalším se prostě do piva nechtělo.

Po vlažném začátku ukázala svoji třídu obhájkyně prvenství, ještě žačka základní školy, Míša Jelínková z Třemošnice (na foto) – 8:49. O druhé místo se bojovalo až do konce. Lepší v pití byla Renata Kudláčková z Rozběháme Luži 10:00, ale na přírodním oválu byla zdatnější Gabriela Pohanková, vítězka nedávných 50 mil železnohorských, – 9:54.

Toto klání dvě účastnice nedokončily. Kdežto pánové byli stoprocentní.

Obhájce prvenství Jan Plavec neměl v profících v pití rovnocenného soupeře a dokázal pivo v daném úseku vypít za chůze – 6:32. Druhý Aleš Jirásek zapsal 6:37. O třetí místo bojovali až na cílovou pásku a nakonec si prohodili loňské umístění. Štěpán Pošík byl ve shodném čase 6:47 před nejlepším běžcem závodu, rovněž vítězem 50 mil, Pavlem Lopourem.

Pro zajímavost, výsledkovou listinu uzavírá Tomáš Plavec, otec vítěze, který náročný Pivní běh dal v sedmdesáti letech za 14:44.