Cesta do Lhoty nad Moravou nám začala hned komplikovaně. Stojící kolony na dálnici, pak objížďka v Nákle, samá radost, ale stihli jsme to. Přivítali nás pohostinní pořadatelé, tradiční teplo, dav běžců a hlavně pak tisícihlavá hejna žravých komárů. Co se dá dělat, tam už to jinak nebude.

Petr Kučera si běžel podle svého

Je to tak. Petr Kučera /Grymov – 35:50/ nasadil své tempo, kterého se držel a postupně všechny konkurenty v pohodě setřásl.

S Petrem se nejdéle držel Tomáš Krátký /TJ Liga 100 Olomouc – 36:05/ který na něho v cíli moc neztratil.

Třetí místo pak po výborném výkonu obsadil Ondřej Horák /36:23/, který své soupeře o tento flek doslova uhnal.

Eva Filipiová zvítězila s obrovským náskokem

Mezi ženami bylo jasné, že Eva Filipiová ze Šumperka /38:38/ si poběží svůj vlastní závod a bude se měřit jen s muži. Nakonec také absolutně doběhla na devátém místě. Tak je dobrá.

Ovšem výborně běžela také Lenka Hrabovská /AK Drnovice – 42:51/, která je letos ve skvělé formě.

Třetí místo pak vybojovala Jana Fritscherová /Liga 100 Olomouc – 44:55/. Ta je na tom také moc dobře.

Ve Lhotě se běželo již po sedmé

Ve Lhotě nad Moravou opět připravili obětaví pořadatelé Jiří Peřina, Petr Matura a Jaromír Vaněk již sedmý ročník Běhu Jana Opletala. Závod je zařazený do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje a tak se dalo očekávat, že se do Lhoty vypraví určitě řada výborných vytrvalců, co tento seriál běhají. Letos ovšem bez dětí. Omezení pořád trvají.

Dospělí zde pak absolvovali jeden okruh krásnou krajinou Litovelského Pomoraví.

Pořadatelům opět všechno vyšlo

Tak by se dal zhodnotit hodně zkráceně pohled na velmi vydařený sedmý ročník Běhu Jana Opletala, zdejšího rodáka, kolem jehož domu, kde visí i pamětní deska, se také běželo. Počasí tedy nic moc, ovšem všechno klapalo a nic vážného se nikomu nestalo.

„Nechtěl jsem jít naplno,“ konstatoval v cíli Petr Kučera. „Držel jsem si tempo 3:35 na kilometr a běžel si jen podle sebe. Kdyby tu byl někde rychlejší, asi bych to s ním zkusil, ale takhle to ani nebylo potřeba.“

„Asi do poloviny trati jsem s Petrem běžel, ale pak mi trochu odskočil a to už jsem se zaměřil jen na hlídání druhého místa,“ řekl mi Tomáš Krátký. „Ono by stejně nemělo smysl se Petra snažit udržet, jen bych se kousl a nemusel si závod tak v klidu a pohodě doběhnout.

„Šla jsem celou trať naprosto rovnoměrně a čas je na takový terén a podmínky rovněž velmi slušný,“ zhodnotila svůj výkon v cíli Eva Filipiová.

„Takže jsem spokojená a dokonce jsem v desítce mezi muži, tak z toho mám taky radost.“

„Rozběhla jsem to asi moc rychle,“ přiznala se mi Lenka Hrabovská. „Ve druhé polovině trati jsem se už dost trápila, ale přesto to nebyl žádný velký časový propad, což mě příjemně překvapilo.“

Je skvělé, že úspěšně zvládli absolvovat závod všichni borci na trati. Sice nebyly ideální podmínky, ale zato se běželo v přírodní rezervaci. Takové tratě jsou nejlepší a přitahují nejvíc závodníků. To je moc dobře.

„Fotogalerie AK Drnovice“: