Jubilejní 45. ročník Běhu Lužanskými hvozdy, v Lužanech na Jičínsku, zařazený do Velké ceny východních Čech v bězích se uskutečnil v celodenním formátu. Dopoledne závodili mládežníci a odpoledne dospělí. Závod proběhl za příjemných letních teplot. Trať byla mírně kluzká. Horší to měli muži, kterým před závodem ještě sprchlo, takže se to smekalo více.

Ve dvě hodiny odpoledne na poctivou pětku, dle měření GPS určo 5,5 kilometru, se vydali ženy, junioři a veteráni nad 70 let. První a poslední kilometr závodu je stejný a rovinatý. Na následném okruhu čeká běžce nejdříve výživné kilometrové stoupání a následuje seběhová část. A jak už to v tomto klání obvykle bývá první dorazili do cíle junioři. Vyhrál František Nosek (22:21) z LSK Lomnice nad Popelkou před oddílovým kolegou Lukášem Machem 23:09. Pro zajímavost závod dorostenek vyhrála sestra vítěze Marcela Nosková.

První kilometr běžela s muži nejlepší žena závodu Jana Lenčová startující za TJ Jičín (na foto). Janička je věkem ještě dvacátnice, ale vzhledem k tomu, že zde běhala už jako dítě má zde evidováno 21. startů a podruhé vyhrála soutěž žen (poprvé v roce 2011 – 25:03). Letos zapsala 24:11. Výkony Janičky v minulých letech mají minimální rozptyl, vždy je to mezi 24 až 25 minutami. V 2016 a 2018 a 2019 (dokonce 23:59) to znamenalo druhé a v 2017 a 2018 třetí místo absolutně. 2020 se neběželo.

Druhá proběhla cílem nestárnoucí šedesátnice Blanka Paulů (26:52), také zde již vyhrála, ale již v roce 1985, ale tehdy běhaly ženy jinou trať a třetí byla vítězka žen 45 – 54 let Anna Krátká.

Ženský traťák z roku 2007 drží Taťána Metelková – 21:58, ta ač věkem téměř padesátnice vyhrála souběžně konaný jiný běžecký závod, a v roce 1989 dal Ruda Cogan 19:56.

Pořadatelé ocenili i nejstaršího účastníka Standu Doležela (83 let) z Pardubic (37:26), který byl ve veteránech čtvrtý. Vyhrál domácí Ladislav Mach za 31:41 a nejlepší domácí závodnice – první Pavlína Tringelová 33:41.

Ve čtyři hodiny odpoledne byl odstartován hlavní závod na osm kilometrů. Prvenství přijel obhájit Kamil Krunka z Náchoda, v roce 2010 zde dal dokonce 26:36, v 44. ročníku byl o minutku horší. Dokonce třemi triumfy z toho závodu se může pochlubit Jirka Čivrný mladší ze Semil, v roce 2015 vyhrál za 28:03 a před týdnem byl nejlepší v jiném závodu Velké ceny – Dubinském krosu v Pardubicích.

Trať je do 4 kilometru totožná s ženským závodem. Takže po cca trojce kilometrový seběh a pak čeká osmičkáře kilometrové stoupání se stometrovým převýšením a následuje sešup dolů a poté dlouhý seběh k obci a pohodový, no po té dardě před tím možná i ne, poslední kilometřík do cíle. Celkový součet stoupání tohoto okruhu je uváděn 250 metrů.

Nejlepší trojice závodu – Krunka, Čivrný a ještě Jan Švadlenka z AC Mladá Boleslav, vloni byl třetí, unikla soupeřům již po prvním kilometru. „Po prvním stoupání jsme byli na čele v trojici a takto jsme doběhli i pod rozhodující kopec závodu. Cítil jsem se sice dobře, ale na mě je to stoupání moc prudké a v něm jsem kluky ztratil. Sice jsem je pak v závěru stáhl, ale ztráta ze stoupání byla velká. A jak říká táta Lužany jsou hlavně o tom kopci,“ řekl po závodě třetí Jirka Čivrný – 28:36. A ví co říká. Určitě totiž stojí za připomenutí, že traťovým rekordmanem je Jiří Čivrný starší. V roce 1986 zde dosáhl výkonu 25:29. A to po něm zde běžel třeba držitel nej českého výkonu na deset kilometrů na dráze a v půlmaratonu Jan Pešava (vyhrál dvakrát, v roce 1992 dal 25:36), Petr Losman (26:29) nebo další čtyřnásobný vítěz závodu Vít Pavlišta (nejlépe 26:52). Kamil Krunka v roce 2010 zapsal 26:36. Prostě neskutečný výkon Jirky Čivrného staršího, který se přijel na závod podívat.

A k rozhodujícímu momentu závodu dodal vítězný Kamil Krunka (28:05): "Mám radost, že jsem po delší době, byl jsem zraněný, mohl závodit. Závod se rozhodoval v závěru druhého stoupání, kde jsem získal mírný náskok a ten udržel až do cíle ". Druhý Švadlenka zapsal 28:17.

Ze zajímavých jmen stojí určitě za zmínku, že devátý byl Tomáš Hak z Vítězné ( 31:07), který začátkem června vyhrál Čertovskej ultraltrail na 66,6 kilometrů v Hamru na Jezeře. Nejlepším domácím borcem byl na čtrnáctém místě Tomáš Berger za 32:58. Tradičně si osmičku dala i domácí Šárka Deuseová v čase 50:36.

Za zmínku stojí i oba borci, kteří v čase pod hodinu uzavírali hlavní závody. Na pětce to byl Standa Groh z Vrchlabí, jehož synátor Radoslav Groh je momentálně slavný jako horolezec světového formátu. Na osmičce Josef Krátký. Oba se spolu chystají v prvním červencovém týdnu absolvovat jednu maratonskou etapu v rámci Moravského ultra maratonu v Lomnici u Tišnova.