Poprvé v historii vyprodán byl letošní 29. ročník Moravského ultra maratonu (dále jen MUM). Začíná se v neděli v Lomnici u Tišnova, kde se také následující sobotu i končí, a za sedm dnů musejí ultráci, limit byl sto účastníků, dát sedm maratonů, každý den jeden. Navíc start prvních šesti je v odpoledních hodinách, takže většinou v pořádném vedru.

Ostatní etapy startují v jiných městech, kam jsou závodníci, většinou ubytováni v centru závodu v lomnické základní škole, pořadateli dopraveni. Takže následují Boskovice, Blansko, Tišnov, Olešnice a Bystřice nad Pernštejnem. Soutěží se i verzi miniMUM, kdy za sedm dnů je nutné dát libovolné, ale dopředu vybrané, tři maratony. Lze si ale třeba dát i jednu etapu, tato možnost je ještě pro všechny zájemce otevřená.

Každá etapa má délku o něco delší než maraton (cca 43 km) a vede velmi členitým terénem, kde její denní profil zahrnuje v průměru 900 m stoupání. Tím je výrazně náročnější než běžné závody organizované na území ČR. Tratě vedou převážně mimo frekventované cesty krásnou krajinou v okolí Lomnice u Tišnova.

29. ročník MUM je zároveň Mistrovstvím ČR v etapovém ultramaratonu, součástí poháru ČAU ULTRA CUP 2021 a běží se jako Caballo Blanco Memoriál, aby uctil jeho památku a propagoval jeho myšlenky.

Ve startovní listině běžců z pěti zemí lze těžko označit jediného favorita. Určitě mezi ně bude patřit Martin Kopecký z Liberce. Vloni, kdy o prvenství rozhodl až v poslední etapě, prolomil dvanáctiletou vítěznou sérii Dana Orálka, ten byl tehdy až čtvrtý, který se pokusí navázat na předchozí úspěchy.

Nejlepší ženou byla před rokem na 13. místě celkovém Lenka Horáková. Další bedničkářky ve startovce chybí, takže šanci určitě má Gabriela Pohanková z Valů u Přelouče, která byla vloni čtvrtá a letos vyhrála 50 mil železnohorských.

Přihlášena je i německá „ultrakrálovna“ Sigrid Eichner světová rekordmanka v počtu zdolaných maratonů a ultramaratonů. Před pěti roky tato vytrvalkyně, která závodila ve čtyřiceti zemích světa, u nás na Moravě dokončila svůj dvoutisící maraton. „Letos v září oslaví 81 roků a věříme, že opět zdárně dokončí etapový závod 7×7 maratonů.“