Od rána bylo v Nemojanech chladno. Sice se pak trochu oteplilo, ale i tak byly na běhání vcelku ideální podmínky. Jenže už ani to nepomohlo. Lidi jsou pořád zalezlí v těch svých norách a nikdo se na závody nehrne. Asi i díky tomu se řada pořadatelů na nějakou organizaci sportovních akcí brzy vykašle.

A já o tom velmi vážně uvažuji. Tolik práce a úsilí mě to stojí a k čemu to pak je, když se na startu objeví pár lidí. A to je připravené tolik občerstvení a cen, že to jinde nedostanou.

Tomáš Steiner to zvládl

Tomáš Steiner /AK Drnovice – 20:52/ teď několik dní pomáhal na jihu Moravy odklízet následky tornáda a byl rád, že se mohl přijet proběhnout. Ale poznat to bylo. Přestože vyhrál, musel si máknout na doraz.

Za ním totiž pořád na krátký dohled běžel skvěle Pavel Dvořák /Atletika Alojzov – 21:01/ a Tomášovi nedaroval ani metr. Třetí pak doběhl Jan Pařík /Meteor Brno – 20:21/.

Anežka Langhamerová vyhrála jen o vteřinu

Anežka Langhamerová /AK Drnovice – 25:52/ vyrazila na závod z plného tréninku, protože nevěděla, zda se jí podaří uvolnit z práce a bude v Lulči startovat. Nakonec to vyšlo, ale závod si protrpěla až do morku kostí. Přesto nakonec vítězství uhájila, ale jen o pouhou vteřinu.

Za ní totiž fantasticky finišovala Lenka Hrabovská /AK Drnovice – 25:53/ a pokud se běžel o pár metrů dál, možná by to všechno dopadlo úplně jinak. Pro třetí místo si pak v klidu doklusala Jana Fritscherová – Liga 100 Olomouc – 26:57/.

Začalo další Nemojské běžecké léto, kolikáté už

Prvním závodem letošního Nemojského běžeckého léta byl 14. ročník Lulečské šestky, který je věnován památce vynikající atletky, běžkyni Mgr. Lence Höferové, která by 6. července oslavila 58 let. Již podesáté se závod běžel jako její memoriál v místech, která měla tak nesmírně ráda. Nemojany jí byly druhým domovem a zároveň zde pracovala jako ředitelka základní školy. Lidé ze vsi, stejně jako my běžci, na ni nikdy nezapomeneme.

Běželo se opět od slavného lulečského koupaliště v přírodním lomu U Libuše po pískové sypané cestě v lesích směrem na Pístovice a zpět. Bohužel je to v lese všechno zdevastované a nedávné bleskové povodně cestu ještě víc rozbily. Ale to běžcům nevadí. Nejsou žádná ořezávátka.

„Jsem docela dost zbitý po tom zásahu na jihu Moravy,“ přiznal se mi už před startem Tomáš Steiner. „Zkusil jsem to napálit a vydržet co nejdéle. Nakonec to vyšlo, ale šel jsem na doraz. Ale je to konečně vítězství a to se počítá,“ dodal pak po závodě.

„Dnes jsem Tomášovi od začátku nestačil,“ konstatoval v cíli Pavel Dvořák. „Pořád byl mezi námi nějaký rozestup. Jak jsem se mu přiblížil, tak on zrychlil a nebylo možné se na něho dotáhnout.“

„Tak na doraz jsem snad ještě nikdy neběžela,“ zhodnotila svůj výkon Anežka Langhammerová. „Nemohla jsem se pořádně rozběhnout a od začátku jsem se trápila. Byla jsem ráda, že jsem to první místo vůbec uhájila.“

„Škoda, že to dnes nebylo o pár metrů delší,“ litovala Lenka Hrabovská, „myslím, že bych Anežku dnes porazila. Bylo na ní vidět, že se trápí, ale já začala finišovat pozdě a už jsem to nestihla.“

Všechny tři akce Nemojského běžeckého léta pořádá AK Drnovice ve spolupráci s OÚ Nemojany, Orlem Vyškov a místním Sokolem. A protože Lenka Höferová učila i děti z okolních vesnic Luleč a Tučapy, tak i zdejší obecní úřady se na její počest na závodě podílejí. Stejně ovšem jako řada místních sponzorů.

Navíc je Lulečská šestka zařazená do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje a také do Vyškovské běžecké tour. Proto šlo o body do dvou seriálů. Letní závody v Nemojanech si drží svůj punc výjimečnosti a jsou mezi běžci oblíbené. Jen je jich letos nějak příliš málo. Jakoby všichni snad zapomněli závodit. Bohužel.

Výsledky

Fotogalerie – Jana Halasová

Fotogalerie – Petr Hrabovský