Za dva týdny se uskuteční 31. ročník ultra akce Týnišťské šlápoty, hlavní trasa této akcičky pořádné Olafem Čihákem bude mít délku 130 kilometrů, start v pátek 23. července o půlnoci a značení trati již probíhá. Dále budou připraveny kratší trasy, 65, 45 a 17 km, se startem v sobotu. Momentálně počet přihlášek překročil číslo sto, většina na hlavní závod registrace probíhá na – http://www.dalkovepochody.cz.

Jak je už zvykem u akcí Olafa Čiháka přesná trať bude zveřejněna v týdnu před závodem. Na stránkách akce Olaf uvedl: „Start jak už víte bude ve východním cípu Orlických hor údolí říčky Moravské Sázavy. Zatímco Sázava teče z Moravy ku Praze, Moravská Sázava z východních Čech na Moravu. Po úvodu v Orlických horách se podíváme na chvíli i na tu Moravu do sousedního pohoří Hanušovická vrchovina. Pak zase zpět do Orlických hor. Druhá část trasy bude probíhat v orlickém podhůří. Zdejší kopečky nejsou sice nijak vysoké, ale o to jsou prudší. Však kdo půjde či poběží uvidí. Úplný závěr už tradičně v Polabské nížině, kde také bude čekat spousta překvapení, hory písku a dokonce jeden překvapivý kopeček.“

Olaf také zveřejnil výškový profil akce, ale na dotaz přes, které kopce se půjde uvedl :„To je zatím tajné“. Takže po startu ve Výprachticích (575 m. n. m.) se dá čekat, že bude následovat zdolání Bukové hory (958 m. n. m.), nejvyšším vrcholem závodu bude asi nejvyšší hora Hanušovické vrchoviny Jeřáb (1.003 m. n. m.) a určitě Olaf účastníky protáhne přes Suchý vrch (995 m.n.m.), ale to vše jsou domněnky autora článku.

Hlavní závod bude mít letos délku 130 kilometrů se součtem stoupání 4,5 kilometru. Prezentace bude v pátek 23. července do 22 hodin ve sportovní hale U Dubu v Týništi nad Orlicí. Účastnici budou poté převezeni na start ve Výprachticích v Orlicích horách a na trať se vydají o půlnoci.

Kdo by si na takovou nálož netroufl, pro toho budou připraveny ještě dvě soutěžní tratě se startem v sobotu, na ně se každý dopravuje ve své režii. Z Letohradu se poběží 65 km se součtem stoupání dva kilometry, start bude v 7:15. A další trasou bude 45 kilometrů se součtem stoupání 1300 metrů a startem v 8:45 v Liticích nad Orlicí. Z obou těchto tratí převezou pořadatelé věci závodníků do cíle.

Poslední trasa je nezávodní turistická a startuje po celý den, od 10 do 18 hodin, v Častolovicích a má délku pouhých 17 kilometrů. Všechny trasy končí opět ve sportovní hale U Dubu v Týništi nad Orlicí.

Jubilejní 30. ročník ultraakcičky Týnišťké šlápoty vyhrál Tomáš Klimša. Trať o délce 121 kilometrů se startem v Náchodě vedoucí přes Orlické hory i nejvyšší vrchol Velkou Deštnou, Rychnov nad Kněžnou do cíle v Týništi nad Orlicí se součtem stoupání necelé čtyři kilometry dal za 14:11:16 hodiny. Ve výsledkově listině je na absolutně druhém místě Anna Korobko z Brna v čase 15:03:24. Start závodu byl v pátek ve 23 hodin a poslední účastník dorazil do cíle v pondělí v 3:20. Byl to na 99. místě Jan Šrejber za 52:38:19, ten však na trati nachodil téměř 150 kilometrů