Někteří pořadatelé radši ani na jaře termíny svých tradičních akcí nezveřejňovali a vyšli s nimi na světlo až nyní. Stejně jako vloni se v sobotu 18. září poběží Vysocký krosový půlmaraton – http://www.vysockypulmaraton.cz. Závod má podtitul nejčlenitější půlmaraton v Polabí.

Letos je to jubilejní desátý ročník, který před rokem ozdobil startem jeden z českých elitních vytrvalců. Tomáš Navrátil z AK Kroměříž splnil očekávání a v sólo běhu vyhrál devátý ročník. Tří okruhovou trať o délce 21,6 kilometru dal za 1:15:31, za překonání traťáku je pro muže i ženy obvykle připravena finanční prémie.

Dosavadním držitelem nejlepšího výkonu byl nestartující šestinásobný vítěz Miloš Kratochvíl, který v roce 2016 dosáhl času 1:17:45, ale tehdy se okruh běžel v opačném směru a jak se shodují běžci tato varianta je náročnější. Závodí se v obci Vysoká u Holic, která patří pod sousední Ostřetín, jeho starosta byl startérem, ležící na hlavní silnici 35 mezi Vysokým Mýtem a Holicemi.

Běhá se na většinou lesním okruhu o délce 7,2 kilometru, cca úvodní kilák je po asfaltu, jedno kolo má součet stoupání přes 100 metrů. V každém kole je jedna občerstvovačka a na trati dokonce tři osvěžovačky s pitím. Před dvěma roky byl změněn směr běhu, takže vytrvalci nemuseli v první polovině kola zdolávat dvě strmá lesní stoupání, ty sbíhali, ale čekali je dvě mírnější, ale táhlá.

Předloni v něm vytvořila nejlepší ženský čas Denisa Kozáková z Hradce Králové – 1:38:47, byla nejlepší i před rokem. Dále se bude soutěžit v běhu na jedno kolo – 7,2 kilometru a pro děti je připraven běh na 3,5 kilometru.

Kdo se včas přihlásí tak má jistotu kvalitního závodu se skutečně pohodovou atmoškou doslova za pár kaček. Navíc pro všechny startující je po závodě připravena tombola a celá akcička bývá zakončena koncertem, vloni to byla skupina z Pardubic pod názvem Jeden je vadnej.