Na začátku července odstartoval 11. ročník seriálu horských běhů a trekingu pod názvem Horská výzva.

První závod se uskutečnil v Beskydech. Tam na královské trati LONG (62 kilometrů, převýšení 2800 metrů) dominoval Tomáš Štverák (Inov – 8 Team), který tento závod vyhrál v čase 6:09:29. Druhý v pořadí Bartosz Misiak z Polska byl v cíli o 19 minut a 9 sekund pomalejší, třetí skončil Radek Hrnčíř z Bílovce (Collibe CZ, 7:19:07).

Závod startoval u skokanského můstku ve Frenštátě pod Radhoštěm na Horečkách. Na stejném místě byl také cíl.

Trať vedla na okruhu přes Velký Javorník, Pindulu, Černou horu, Dolní Bečvu, Pustevny, Martiňák, Kněhyně, Pustevny, Radhošť, Pindulu a Velký Javorník.

,,Horskou výzvu v Beskydech jsem bral jako trénink běhu v noci a tento závod byl součástí mojí přípravy na srpnový ultratrail v okolí Mount Blancu,“ vysvětloval Tomáš Štverák. Na trati v Beskydech chtěl samozřejmě podat co nejlepší výkon.

,,Hned po startu se do čela probojoval Bartosz Misiak. Při seběhu z Pinduly jsem se však na něho dotáhl. A tak to bylo téměř po celý průběh závodu. V kopcích se mi můj největší soupeř vzdálil, při sebězích z kopců jsem jeho náskok na první příčce stáhl. Při druhém výběhu na Pustevny jsem na něho ztrácel zhruba 5 minut. Jelikož jsem ale měl dost sil, tak jsem v tomto úseku trati zrychlil tempo a pokusil jsem se Bartosze doběhnout. Při druhém průběhu Pindulou ovšem na mě kamarádi volali, že běžím na první příčce. Moc jsem tomu nevěřil a ještě jsem zrychlil. V cíli jsem byl opravdu první, protože Polák v seběhu z Pinduly na trati zabloudil,“ popsal Tomáš Štverák vývoj a klíčové momenty dvaašedesátiki­lometrového závodu. V Beskydech se mu běželo skvěle. Žádná krize ho nepotkala.

,,Závod jsem si užíval a mám z něho skvělý pocit,“ byl ultraběžec ze Zubří se svým výkonem velmi spokojený.

Za zisk první příčky se odměnil smaženým sýrem, dal si dvě piva a šel spát. Následující den se zase vrátil do tréninkového režimu.

,,Už tento víkend mě totiž čeká 110 kilometrový ultratrail v Polsku. Ten startuje v pátek 16. července večer v lázeňském městě Kudowa – Zdrój a cíl má v Dolnoslezském vojvodství ve městě Ladek – Zdrój,“ prozradil ještě Tomáš Štverák.