Pátý ročník Slavkovského poutního běhu ovládl Pavel Dvořák (Atletika Alojzov). Vytrvalec z Hané dosáhl v 5,5 kilometrovém závodu, který měl převýšení 360 metrů, na trati ze Slavkova pod Hostýnem na Svatý Hostýn a zpět, času 25:35. Stříbrnou příčku vybojoval za čas 26:26 Jakub Janda z Prusinovic (Rohálov Bike Team), třetí místo obsadil Tomáš Omelka (Bystřice pod Hostýnem, 27:40).

,,Ve Slavkově pod Hostýnem jsem byl poprvé,“ prozradil Pavel Dvořák. Krosař z Hané před startem závodu cítil formu. ,,Proto jsem chtěl překonat traťový rekord. To se mi také podařilo,“ pochvaloval si Dvořák.

,,Ovšem při dlouhém výběhu na Hostýn a seběhu ze schodů jsem měl ještě rezervu,“ cítil vytrvalec z Prostějovska.

Ten si od startu hlídal pobyt na čele. ,,Jakub Janda byl však hodně nepříjemným soupeřem. Toho se mi podařilo setřást až skoro pod bazilikou na Hostýně. Ovšem v následném prudkém seběhu jsem náskok na první příčce ještě navýšil,“ byl Pavel Dvořák se svým výkonem v závodu v podhůří Hostýnských vrchů a v Hostýnských vrších spokojený. Závod žen ovládla v čase 32:35 Martina Novotná z Brusného, před rodačkou ze Slavkova pod Hostýnem Lenkou Bělánkovou (Radíkov). Ta byla v cíli o 6 minut a 13 sekund pomalejší. Bronzová doběhla Nikola Darebníková z Prusinovic (40:21).

,,Úvodní kilometr jsem se pozvolna rozbíhala. Potom už jsem se dostala do tempa. Závod jsem však brala jako kvalitní trénink. Také jsem chtěla podpořit domácí pořadatele. A protože mě další den čekal start v triatlonovém Morkovském chlapovi, tak jsem při seběhu z Hostýna šetřila nohy. První příčku jsem ale měla od startu až do cíle pod kontrolou,“ pronesla Martina Novotná po vyhlašování výsledků.

Ve Slavkově pod Hostýnem hodnotili také nejlepší místní běžce. V závodu mužů zvítězil Josef Kopřiva (31:22), před Josefem Krajcarem (31:30), třetí byl Zdeněk Krajcar (32:07). Prvenství mezi ženami vybojovala Lenka Bělánková (38:48), před Ivanou Němcovou (40:38). Třetí skončila Jana Darebníčková (41:03).