Letošnímu 31. ročníku Běhu kolem Vyškova, Vyškovské dvanáctky, nepřálo stejně jako loni počasí. Bylo teplo, hnusné nedýchatelné dusno a foukal dost silný vítr, který běžcům místy trochu vadil. Ale v současné době se musí počítat úplně se vším, takže buďme rádi, že nás minula bouřka, přívalový liják nebo tornádo.

Tomáš Steiner je ve formě

Tomáš Steiner /AK Drnovice – 45:05/ si hned od startu nasadil své tempo, kterému nikdo ze soupeřů nestačil a v poklidu si doběhl pro vítězství. Za ním doběhl jako druhý František Mahovský /AKBK/MS Brno – 47:21/ a třetí skončil Stanislav Juránek /Orel Židenice – 50:14/.

Irena Pospíšilová neměla konkurenci Irena Pospíšilová /AK Drnovice – 35:26/ si rozběhla závod také podle svého. Sice se před ní držela starší žákyně Lucie Pernicová, ale Irena ji pak utrhla a už si mohla i zvolnit a v pohodě doběhnout první. Druhá tedy hodně překvapivě doběhla Lucie Pernicová /LBK Železná ruda – 35:51/, ta je ročník 2007, a před tím absolvovala ještě závod na 1km. Snad vydrží.

Třetí pak skončila loňská vítězka Lenka Jančaříková /Orel Židenice/AAC Brno – 36:04/.

Čtvrtá se dostala do cíle po strhujícím finiši /Lenka Hrabovská /AK Drnovice – 36:12/.

Pátá potom doběhla Anežka Langhammerová /AK Drnovice – 36:34/.

Ve Vyškově se 31. ročník běžel po stejné trati jako loni

Po loňské trati se běželo letos ve Vyškově při třicátém prvním ročníku Běhu kolem Vyškova, Vyškovské dvanáctky. Jen byla asi o 800 metrů delší, protože se čistila zámecká zahrada od popadaných stromů. Ženy běžely tedy asi 8,4km a muži asi 12,8km.

Závod opět připravili organizátoři z Orla Vyškov v čele s Pepou Kuncem. Zázemí pak poskytl orelský stadionek u školy Nádražní. Soutěž je zařazená do Vyškovské běžecké tour dospělých i mládeže.

Již od devíti hodin se na tartanu zdejšího oválku objevili nejmenší děti a potom se postupně pokračovalo všemi věkovými kategoriemi až do startu hlavního závodu.

Muže čekala nová trať vedoucí sídlištěm Palánek směrem k rybníku Kačák a po jeho obkroužení se vrátili zpět a absolvovali tento okruh ještě jednou. Ženy s dorosteneckými, juniorskými kategoriemi a veterány nad 60 a 70 let pak absolvovali jeden okruh a kolem Kačáku se proběhli dvakrát.

Na trasu novou trasu už byli závodníci připravení

Tentokrát již nedošlo ke zmatkům jako loni a všichni běžci se dostavili na správné místo startu na stadion Orla Vyškov. Jen se musela trať v parku trochu změnit, to se nedalo nic dělat.

„Zkusil jsem to rozběhnout rychle, abych věděl, kdo se mnou půjde,“ řekl mi v cíli Tomáš Steiner. „Jenže jsem se na hrázi u Kačáku podíval za sebe tam nikde nikdo. Tak jsem si jen už zvolnil a tréninkově doběhl závod. Ve čtvrtek jsem startoval na armádních závodech, nebylo potřeba se nějak moc přepínat.“

„Tomáš nám to tedy ukázal, všechna část,“ pochválil výkon vítěze František Mahovský.

„Tohle byl můj poslední závod, teď si dám delší pauzu a pak se uvidí, jak to bude na podzim vypadat,“ dodal ještě nakonec.

„Rozběhly jsme to poměrně rychle,“ hodnotila závod Irena Pospíšilová. „Před námi se držela ta mladá holka, ale pak zvolnila, asi jí došlo a já šla před ní. A mohla jsem pak taky zvolnit a už jen doklusat, všechny holky byly dost daleko za mnou, tak se to dalo.“

„Já jsem tu holku v parku před cílem předběhla, ale ona se s tím porvala a zase mi utekla,“ smála se Lenka Jančaříková. „To já už nemusím, proč se tak v závěru rvát, stejně byla v jiné kategorii.“

Vyškov je tedy za námi a seriál Vyškovské běžecké tour pokračuje opět v Nemojanech příští sobotu závodem Běh kolem rybníka Chobot. Potom se pravděpodobně v srpnu formou testu zařadí jedna akce ještě do VBT, aby měli všichni šanci mít dostatek závodů do započítání bodů do seriálu. Pravděpodobně 14. srpna. O tom budou informace na webu: www.akdrnovice.eu

Pak už se jen poběží v první sobotu v říjnu legendární Pístovická riviéra. A potom už zbývá závod v Bučovicích 28. října, kde proběhne i závěrečné vyhlašování. Snad to letos bude pravda.

Výsledky

Fotogalerie