Tandem zkušených závoďáků ze Šumperka Vojtěch Bednarský s Pavlínou Poláčkovou dorazil na 36. ročník legendárního triatlonu Říčkovský Golem. No málem tam nebyli.

„No řekni jak to bylo ráno, že se ti nikam nechtělo,“ řekla s úsměvem Pavlína obtěžkána cenami po vyhlášení výsledků.

„Byli jsme tady poprvé a tento skvělý závod jsem vytipovala já,“ dodala. A prý stejně jako vloni vyrazí opět do východních Čech, a to 1. srpna na Hradecký terénní triatlon v Hradci Králové, kde je oba čeká obhajoba prvenství.

Málokterý triatlon se může pochlubit tím, že jeho kořeny sahají do minulého století, navíc do minulé doby, kdy sem tato nová sportovní disciplína přišla.

V osmdesátých letech minulého století patřil mezi hvězdy závodu Jindra Šebek z Ústí nad Orlicí, dříve i domácí šampion na ironmanských tratích. Několikanásobným vítězem byl Leoš Roušavý z Hradce Králové. Čtyřikrát vyhrál Jan Vodehnal z Pardubic, který jako čtyřicátník dal havajského Ironmana. Honzovi je letos 48, v roce 2017 byl zde druhý, v roce 2019 desátý a druhý čtyřicátník. V roce 2020 nebyl Golem pořádán. Letos jel závodit za hranice.

„Celkem mě to mrzí, Golem mě moje srdcovka, ale pozval mě kámoš, tak se těším na jiné setkání.“ A v minulém desetiletý sem opakovaně zavítal vyhrát tehdy náš současný nejlepší ironman, držitel českého havajského traťáku, Petr Soukup, který pochází z Jičínska.

Závod je náročný i organizačně. Plave se 500 metrů v pastvinské přehradě. Pak se jede silničních cca 36 km do Skiareálu v Říčkách v Orlických horách, tedy více do kopce, součet stoupání je cca 600 metrů. A poslední disciplínou je cca 6 km horského běhu, po startu se běhá, teda jak kdo, do sjezdovky.

Po plavání byl Bednarský pátý (5:57), jeho partnerka dokonce dle výsledků druhá. Nejlepší čas měl Jakub Růžička (5:26). V prvním ostrém stoupání pár kilometrů po startu kola do Českých Petrovic se vytvořila vedoucí tříčlenná skupina Bednarský, Růžička a Pavel Pešek (5:56, všichni na foto). „Jel jsem radši ve skupince, protože jsem to zde neznal a nerad bych si někde zajel.“ A tato trojka spolu dojela až do depa, nejlepší kolo měl Bednarský (58:11). Pavlína ho dala za 69:45 a získala rozhodující náskok na za ni doplavající Adélou Anderlovou ze Zlína (73:13).

Nejlepší běh měl Bednarský (20:53) – cílový čas 1:25:02, druhý Růžička dal 1:25:51 a třetí Pešek 1:26:09. devátý byl neplavec (7:54) Miroslav Hornych z Police nad Metují, který vyhrál muže nad 40 let – 1:33:20. Ve vodě ztratil minutu na desátého a druhého veterána Davida Štanglera z Trutnova, ale tu si vzal v kole zpět a i běh měl lepší – 1:33:47.

Pavlína Poláčková byla celkově na 23. místě – 1:40:58. když další minutky nadělila druhé ženě i v běhu (25:41) – Adéla byla celkově na 45. místě za 1:48:33. Třetí byla její sestra Monika Anderlová za 1:50:58.

Čtvrtá byla nejlepší veteránka, obhájkyně prvenství, legendární Danča Tylšová z Trutnovska – 1:54:57. Nedávno Danča projela díky chybě pořadatele, poslal ji špatným směrem, triatlon pořádaný TK Dobruška v Opočně. Tak byla řádně nažhavena a měla tradiční kvalitní soupeřku Danu Hylákovou. Jejich výkony v běhu a ve vodě byly téměř totožné, takže se rozhodovalo v kole, kde Dana jela v háku za Dančou. Ale zezadu se přiřítil jeden „borec“, který to do Dany načudil. Ta nabrala i Danču. Danča situaci i když s odřeninami ustála, ale Dana šla k zemi a bylo rozhodnuto. A byli zas ryzí běžci. Třeba z Lanškoruna Jan Scheuer dal 1:44:16, tedy o dvě minuty lépe než v roce 2019. Ke konci startovního pole byl jako minule v čase pod 2:50 Josef Krátký.

Mezi startujícími byl opět i borec, teda jiného v republice neznám, který závod absolvoval na lehokole (kolo – 1:18:26) – Jaromír Škorpil – 1:57:14 a celkově 62. místo a to cestu na závod z České Třebové, což je se zavřenýma očima i kousek, ale i ze závodu, odležel a odšlapal v sedle svého stroje.

„Domů jedu pohodu, asi si dám koupačku na koupališti v Kunvaldě.“ Samostatný odstavec si zaslouží nejmladší účastník. Tím byl devítiletý Matěj Josef Ehl. Plaval za necelých osm minut. Kolo dal na 24 horáči za 1:58 a v cli byl za 2:58:28 a neuzavírá výsledkovou listinu. Dokonce byl na bedně jako druhý junior.

Golem si do dnešních dnů i přes svoji náročnost a konkurenci jiných akcí zachoval punc závodu pro všechny a početné startovní pole, které uzavírali sportovci rozhodně spokojeni s tím, že to daly pod tři hodiny. Součástí startovného bylo triko závodu, teplé jídlo a nápoj v říčkovské osvěžovně v lyžařském areálu. Po vyhlášení výsledků proběhla tradiční tombola.

Výsledky