Filip Bukovjan (KESBUK) ovládl 3. ročník Běhu letním ránem. Otrokovický vytrvalec v Popově zaběhl v 15 kilometrovém závodu čas 1:04:50. Druhé místo obsadil se sedmašedesáti­sekundovou ztrátou Jiří Kalousek (Zvonek Sport Valašské Klobouky), třetí byl v čase 1:09:45 další nositel barev KESBUK Teamu Jaroslav Vicher. Michal Vaculík ze Štítné nad Vláří bral za čas 1:10:29 čtvrtou příčku, Vlastimil Bukovjan (KESBUK, 1:10:55) skončil pátý.

Filipovi Bukovjanovi se zázemí i atmosféra kolem běhů ránem v Popově líbí. V sobotu mu také vyhovovala těžká kopcovitá patnáctikilome­trová trať.

,,Formu na závod jsem ale nijak speciálně neladil. V současném období veškerá moje příprava směřuje k srpnovému ultratrailu Hostýnská osma,“ přiznal vytrvalec z Otrokovic.

Tempo přizpůsobil dusnému počasí.

,,Od startu jsem běžel opatrně a šetřil jsem síly. Pobyt na předních příčkách jsem ale měl pod kontrolou,“ věřil si Bukovjan.

Na první místo se probojoval hned v prvním stoupání v průběhu druhého kilometru.

,,V tomto úseku jsem si na čele vytvořil mírný náskok a ten jsem s přibývajícími kilometry navyšoval,“ upozornil na rozhodující moment Filip Bukovjan, který po závodě relaxoval při sběru rybízu u prarodičů v Oldřichovicích.

Závod žen vyhrála Helena Chromeková ze Slavičína (Slawex runners, 1:22:27). Pro stříbrnou pozici si doběhla Vendula Skoupá (Sykora running). Ta byla v cíli o 8 minut a 25 sekund pomalejší. Třetí místo vybojovala díky času 1:44:45 Slovenka Zuzana Hučíková.

,,V poslední době nemám moc času, proto jsem se příliš nevěnovala tréninku,“ nezapírala Helena Chromeková. Ta chtěla závod hlavně dokončit. ,,Protože ale závody nad 10 kilometrů neběhám, tak byl patnáctikilometrový běh v Popově pro mě výzva. Také jsem nechtěla zklamat další členy našeho týmu, kteří mě motivovali,“ lákalo slavičínskou vytrvalkyni.

Chromeková nakonec na těžké kopcovité trati mezi ženami jednoznaně dominovala.

,,Od startu jsem běžela na prvním místě. Ovšem kolem osmého kilometru jsem si myslela, že jsem se na trati ztratila. Naštěstí jsem se mýlila,“ uvedla běžkyně z Valašska, která překonala i několik krizí.

,,Doběh do cíle byl však velmi příjemný. Trochu mě ale mrzí, že se mnou po závodě nikdo z týmu nechtěl jít na pivo. Všichni už měli svůj další program,“ zlobila se Helena Chromeková s nadsázkou i s úsměvem na klubové kolegy a kolegyně.

V Popově se konal také sedmikilometrový závod. V něm v mužích zvítězil Radek Milička (Slawex runners, 38:11), před veteránem Miroslavem Švihelem (BS Slopné, 44:48). Třetí skončil Vojtěch Kachtík (eSVS. CZ Team, 50:24). Mezi ženami zvítězila v čase 38:59 Silvie Zvonková, před Magdalénou Lukšíkovou (obě Zvonek Sport Valašské Klobouky, 45:56). Třetí doběhla Jana Otavová (Slawex runners, 47:25).