Červencový běh na 2 míle ve Zlíně vyhrál Svatopluk Janečka. Zlínský vytrvalec se na trati v Přílukách blýskl časem 10:37. Stříbrný v pořadí matador z Hulína František Dosoudil (Solario Team) za ním v cíli zaostal o pět sekund. Třetí byl Libor Reich (Mattoni Freerun Zlín, 11:20). Čtvrtý skončil v čase rovných 12 minut Bronislav Matouch (Jisva Zlín), páté místo obsadil David Lavička (Ghost Team, 12:12).

,,Do závodu jsem šel z plného tréninku. V současném období si fyzickou kondice udržuji hlavně na kole. Týdně najezdím zhruba 400 kilometrů a naběhám kolem 30 kilometrů,“ nechal nahlédnout do svého tréninkového deníku Svatopluk Janečka.

Zlínský matador však chtěl v Přílukách zaběhnout co nejlepší čas. ,,Proto jsem od úvodních metrů zvolil svižnější tempo,“ prozradil.

Janečka dlouho běžel na čele s Františkem Dosoudilem.

,,Kolem druhého kilometru jsem se ale od svého největšího soupeře definitivně odpoutal a do cíle jsem doběhl s pětisekundovým náskokem. S výsledným časem i výkonem jsem proto spokojený,“ pochvaloval si devětačtyřicetiletý Svatopluk Janečka.

A jak vítěz červencového dvoumílového běhu v Přílukách po závodě relaxoval?

,,Chvíli jsem si odpočinul a potom jsem se byl projet 50 kilometrů na kole ze Zlína do Uherského Hradiště a zpět,“ uvedl ještě Janečka.

Ve vyrovnaném závodu žen zvítězila Vanda Dospíšilová ze Zlína (14:05), před Ivou Karafiátovou (Mattoni Freerun Zlín, 14:12). Bronzovou příčku vybojovala další atletka z krajského města Marcela Sklenářová (14:15). Všechny medailistky si v červencovém závodu zaběhly na přílucké trati osobní rekordy na 2 míle.

V měření sil, kde rozhodoval poměr věku a výsledného času, zvítězili jednapadesátiletý František Dosoudil (Solario Team, 10:42) a čtyřiasedmdesá­tiletá Anežka Janečková (AK Zlín, 18:27). Také v červenci si v Přílukách na 800metrové trati zazávodily děti.

V kategorii kluků vybojoval suverénní první místo Dominik Černý (Orel Vyškov, 3:28). Závod holek ovládla Dagmar Hradilová z Kelče, jež zaběhla čas 3:18.