Dny jsou uprostřed léta dlouhé a noci krátké, ale i letní noci se mohou bez spolehlivého a funkčního světla ukázat jako temné a plné hrůz. Pokud takové světlo ještě nemáte, případně jste se rozhodli upgradovat lacinou základní čelovku, anebo hledáte příhodné tréninkové / náhradní světlo v dostupné cenové hladině, novinka od Fenixu: HL18R-T, by mohla být dělaná přesně pro vás.

Fenix je na českém trhu osvědčenou značkou, spolu s Petzlem je to čelovka, se kterou se na závodech setkáte u spoluběžců nejspíš nejčastěji. Nový model HL18R-T už tradičně přináší hned několik vylepšení a jeho název si – snad s výjimkou zaměstnanců – nejspíš nebude (opět) nikdo schopný zapamatovat (je možné si ji pracovně označit jako „tu lacinější čelovku s oranžovým popruhem a kolečkem“ – zatím je taková totiž jediná a nebojte, hned vysvětlím, o čem je řeč).

HL18R-T má obdobný design jako HL18R, kterou jsem měla možnost před časem také testovat a která pro mě zůstává jednou z mých nejoblíbenějších čelovek na kratší noční běhy, protože je kompaktní, lehká a hezky sedí na hlavě. R-T ovšem přináší několik příjemných vylepšení. Předně si řekněme, že je to mimořádně lehká čelovka. I s dobíjecí baterií váží pouhých 91 gramů. Během testování jsem s ní mimo kratších nočních výprav strávila v roli supportu na běhu na 24 hodin celou noc a je to nejspíš první čelovka, kterou jsem si ráno zapomněla sundat. A když jsem ji konečně sbalila, neměla jsem ani obvyklý pocit, že jsem se právě (konečně!) zbavila kvalitní kovové přilby.

Široký popruh disponuje reflexními prvky, které se hodí, obzvlášť když trénujete po nocích na silnici, a je skvěle prodyšný. Nově je vybavený systémem nazývaným Sport Fit, který jsem u žádné jiné značky zatím nezaznamenala – pokud vy ano, nechte nám zprávu v komentářích. Popruh se nově utahuje přes kolečko a ne přes obvyklou přezku, která může nadělat nepříjemnou paseku ve chvíli, kdy se vám z ní popruh vyhákne (a mrzne a vám je opravdu veliká zima a potřebujete si vzít náhradní čelovku a máte za sebou sto kilometrů na Pražské stovce (a zdaleka nejste v cíli) a navléknout popruh zpátky je v tu chvíli podobně snadné, jako provést operaci mozku se zavázanýma očima – tenhle příběh je, žel bohu, pravdivý). Vycvaknutím kolečka popruh povolíte, po nasazení na hlavu kolečko jednoduše zacvaknete a otáčením po směru hodinových ručiček pohodlně utáhnete. Není ani potřeba mít popruh utažený příliš na těsno, čelovka sedí opravdu hezky.

HL18R-T je vybavená dvěma zdroji světla. Hlavní reflektor osazený diodou LED Cree XP-G3 disponuje třemi režimy a v nejsilnějším září 500 lumeny. V tomto módu vydrží čelovka fungovat přibližně tři hodiny a má dosvit až 83 metrů, což je skutečně hodně. Na běhání bohatě stačí prostřední mód o síle 200 lumenů, ve kterém čelovka vydrží v chodu osm hodin. Třetí, nejslabší mód o síle 70 lumenů je využitelný spíš při chůzi nebo například stanování anebo při běhu v místech, kde není dostatečné osvětlení, ale nepanuje ani úplná tma. Na jedno nabití vydrží čelovka v nejslabším módu svítit dvacet hodin.

Při delším používání čelovka v postupných, pomalých krocích snižuje výkon, aby prodloužila dobu, po kterou je schopná fungovat. Je tedy zřejmé, že skrz zimní noc vás na jedno dobití nedostane, nicméně dobíjecí lithium-polymerový akumulátor o kapacitě 1300 mAh, který je součástí balení, je možné velice snadno vyměnit za tři AAA baterie. S nimi má HL18R-T navíc o něco delší výdrž.

Čelovka se dobíjí přes mikro usb port schovaný za gumovou krytkou na spodní straně a je vybavená ukazatelem stavu nabití, takže velice snadno zjistíte, kolik světla si s sebou ještě nesete. Úplně vybitou čelovku nabijete za zhruba dva a půl hodiny.

Vedlejší, doplňková světýlka osazená LED Everlight 2835 fungují ve dvou módech: plynulým kuželem světla o síle třiceti lumenů, jež vydrží svítit 30 hodin (43 na AAA baterie) a SOS módem. To je něco, co určitě nikdy nebudete potřebovat a co je proto opravdu dobré mít. Při přepnutí do SOS módu čelovka světelně signalizuje v morseovce volání o pomoc silou čtyř lumenů a vydrží to dělat tři sta hodin (tedy dvanáct a půl dne). Čelovka se ovládá dvěma gumovými tlačítky na horní straně – jedno, logicky, obsluhuje hlavní kužel světla, druhé doplňkové svícení. Hlavní světlo se automaticky spouští v prostředním módu.

Co se opravdu hodí, je možnost čelovku zamknout – při přidržení obou tlačítek po dobu zhruba pěti vteřin doplňková světla krátce zablikají a dají na srozuměnou, že čelovka se teď nedá zapnout. Tuto možnost oceníte obzvlášť v případě, kdy ji musíte přenášet třeba v přecpaném batohu, kde reálně hrozí nebezpečí, že se samovolně zapne a ve chvíli, kdy ji budete potřebovat, zjistíte, že je úplně vybitá. A nikdo se nechceme ocitnout na prahu noci s naprosto vybitou čelovkou. Odemyká se pak zcela stejně – krátkým podržením obou tlačítek zároveň.

Čelovku je možné naklonit zhruba v 60procentním úhlu, takže si snadno nastavíte, kam bude kužel světla ukazovat. Je voděodolná a prachotěsná podle standardu IP66 – což v praxi znamená, že by jí nemělo dělat potíže žádné počasí, které vás může zastihnout, ale na potápění to není. Na čelovku se vztahuje pětiletá záruka, na akumulátor pak záruka dvouletá.

HL18R-T je spolehlivou volbou pro každého, kdo hledá kompaktní dobíjecí čelovku ve střední cenové hladině (prodejní cena je 1499,–) a je jedno, jestli jste právě objevili kouzlo nočního běhání nebo potřebujete záložní světlo do povinné výbavy na dlouhé ultra.

Parametry:

  • Vyrobeno z odolného plastu a letecké slitiny hliníku.
  • Popruh s reflexními prvky zvyšuje pasivní bezpečnost.
  • Nárazuvzdorná pádům z výšky 1 metr.
  • Rozměry: 6,85 cm x 4,5 cm x 3,95 cm.
  • Váha 91 gramů (včetně akumulátoru)
  • Režimy hlavního reflektoru:
  • – Li-pol akumulátor 1300 mAh: 500 lumenů (3 hodiny) → 200 lumenů (8 hodin) → 70 lumenů (20 hodin)
  • – 3× AAA baterie: 500 lumenů (4 hodiny) → 200 lumenů (11 hodin) → 70 lumenů (20 hodin)
  • Režimy doplňkových LED s širokým kuželem:
  • – Li-pol akumulátor 1300 mAh: 30 lumenů (30 hodin) → SOS blikání 4 lumeny (300 hodin).
  • – 3× AAA baterie: 30 lumenů (43 hodin) → SOS blikání 4 lumeny (300 hodin).
  • Cena 1499,–