Tomáš Štverák si už dlouho chtěl zaběhnout nějaký závod v Polsku. V polovině července se mu to konečně povedlo. Splněný plán navíc vyšperkoval povedeným výsledkem.

V závodě konaném v rámci několikadenního běžeckého festivalu Dolnoslaski Biegów Górskich vybojoval stříbrnou příčku. Na trati K – B – L dlouhé 110 kilometrů s převýšením 3700 metrů, zaběhl čas 11:51:08. Vítězný Grzegors Malyga z Polska byl v cíli o 14 minut a 58 sekund rychlejší. Třetí skončil další polský ultraběžec Michal Jurek. Ten dosáhl času 11:59:08.

Start závodu byl ve městě Kudowa Zdrój, cíl i celé jeho zázemí bylo v Dolnoslezském vojvodství ve městě v Ladek – Zdrój.

,,Trasa byla překvapivě dost technická. Hlavně její první polovina, kdy se běželo v noci mezi skalami a také po kamenech, kořenech, po schodech a žebříčcích. Podmínky na celé trase navíc ztěžovalo bahno,“ upozornil Tomáš Štverák. Závod bral jako výzvu.

,,Šel jsem do něho naplno s představou zabojovat o co nejlepší výsledek,“ plánoval. Do 60. kilometru běžel na prvním místě.

,,Hlavně start se mi povedl. Od 60. kilometru jsem však začal ztrácet. Naštěstí jsem krize hlavou ustál a v cíli jsem uhájil druhou pozici. S výsledkem jsem proto spokojený,“ potěšilo ultraběžce ze Zubří, který se do Polska rád vrátí.

,,Líbila se mi organizace i atmosféra kolem běžeckého festivalu v lázeňské oblasti u našich východních sousedů,“ chválil pořadatele Tomáš Štverák.

Po závodě se hned trochu vyspal, na druhý den se byl proběhnout a po vyhlášení výsledků povedenou polskou misi oslavil dobrým jídlem a pivem.

,,Od tohoto týdne už ale dolaďuji přípravu na můj vrchol letošní sezony, na jeden z nejprestižnějších a zároveň nejnáročnějších ultramaratonských závodů v Evropě, na srpnový 170 kilometrový Ultra Trail v okolí Mount Blancu,“ prozradil závěrem Štverák.