Jubilejní desátý ročník Borovské desítky, pořádaný v městečku Havlíčkova Borová na Vysočině, od narození zdejšího nejslavnějšího rodáka, spisovatele a novináře Karla Havlíčka Borovského letos v říjnu uplyne 200 let, proběhl v tradiční rodinné atmosféře a za účasti cca 250 běžců v hlavním závodě. Rekordní počty přes 370 zde zaznamenali před pár lety a z roku 2015 zde evidují nejlepší výkony – Leoš Pelouch z Chotěboře 34:04 a Lada Nováková z Havlíčkova Brodu 37:43.

Trochu symbolicky byl posledním kdo se odprezentoval obhájce prvenství Jakub Exner z Jihlavy, jen chvíli před ním si přijela také pro druhé vítězství, první z roku 2016 (39:24), Marta Fenclová z Pardubic. Oba patří k pravidelným účastníkům a mají i další bednová umístění v tomto závodě.

Ale letos to mělo svoji zápletku. Trať je v začátku a v konci houpavá, nekonečná rovinka byla přesně uprostřed závodu, většinou se běželo v lese a po asfaltu. Označen každý kilometr a na trati, v druhé půlce, dvě osvěžovačky. Jakubův první vítězný čas byl 35:08 a letos zapsal 36:00.

„Běžel jsem na čele s domácím Jardou Blažkem (36:08, druhý do 39 let) a Leošem Pelouchem (36:13, první čtyřicátník). V členité koncovce, ve výběhu k městečku, jsem jim utekl, ale zazmatkoval jsem přímo na okraji rozkopaného městečka, kde jsem přehlédl značení, a vydal se špatným směrem. Naštěstí na mě soupeř houknul a já se stihl vrátit na trať závodu a uhájit prvenství,“ řekl po závodě Jakub Exner.

V soutěží žen se nejlepší čtyřicátnice a současně i absolutně nejlepší ženy viděly jen na startu. „Stály jsme kousek od sebe, ale hned od úvodu jsem běžela před Olgou Krčálovou (Polná, 42:40) a náskok průběžně zvětšovala,“ řekla v cílí vítězná Marta Fenclová – 40:56. Celkově třetí byla nejlepší mladá Adélka Semrádová z Čáslavi – 44:27.

Velmi spokojené, doslova zářily, vytrvalkyně Café Bajer Pardubice. Startoval i majitel týmu Milda Bajer soutěžící v kategorii nad 60 let a zdejší trať dal pod 61 minut. Erika Válková byla za 47:50 celkově šestá a třetí v mladých. „Zlepšila jsem se zde o dvě a půl minuty,“ hlásila atletka, dříve známá pod příjmením Kičinová, která si nedávno dala úspěšně i pětadvacítku a letos ji ještě čeká B7, kterou jí daroval spokojený novomanžel.

Jana Horáková (na foto) vyhrála kategorii nad 50 let za 52:03. Jana byla letos nejstarší účastnicí domácího půlmaratonského šampionátu a na něm absolvovala doslova křest ohněm. „Ještě se mi nikdy nestalo, aby za mnou téměř celý závod jelo auto, které ho ho uzavíralo,“ vzpomněla s úsměvem na asi ne moc milý zážitek, tehdy dala 21,1 km za pěkných 1:45:21 hodiny.

V Havlíčkově Borové byla z více jak 60 žen na celkovém 13. místě. „Jsem velmi spokojená. Nedávno jsem měla problémy se zády a snad si to sedlo.“

Borovská 10 byl skutečně závod pro všechny, výsledkovou listinu uzavírají borci, kteří byli určitě spokojeni s tím, že pokořili magickou hranici 90 minut na ne zrovna lehké trati.

Výsledky