Loni nám zabránila v pořádání „protikovidová“ opatření a celý seriál závodů byl následně zrušen. Letos je opět po dlouhých přípravách a jednáních rozhodnuto.

Janské Lázně pod organizátorstvím TJ Maratonstav Úpice, z.s. se stanou 14.-15.8.2021 poprvé v zemích bývalého východního bloku dějištěm Světového poháru v běhu do vrchu.

„Krkonošský půlmaratón“ který se poběží na trati z Janských Lázní přes Černou horu a zpět bude mít délku 22 km s převýšením 1050m. Start a cíl bude přímo na kolonádě v Janských Lázních. Závod se stal součástí TOP 16 závodů světa ve které jsou např. závody Broken Arrow Skyrace v USA, Sierre – Zinal ve Švýcarsku a Grossglockner Berglauf v Rakousku. Toto je asi největší vyznamenání pro Českou republiku a pořadatele.

Závod je současně mistrovstvím České republiky juniorů, juniorek, mužů a žen a MČR vet. ve všech věkových kategoriích.

Zařazením do Světového poháru máme zaručenu účast nejlepších běžců a běžkyň světa včetně mistrů světa z minulých let. Pro českou reprezentaci bude závod současně kvalifikací na MS v dlouhém horském běhu 2021 v Thajsku. Závodu se ale mohou zúčastnit i všichni výkonnostní běžci a „hobíci“ včetně juniorů a veteránů, pro které jsme připravili i finanční hodnocení v jednotlivých mládežnických a veteránských kategoriích. Je to jedinečná příležitost pro všechny běžce zúčastnit se takovéto vrcholné akce na domácí půdě a změřit svoji výkonnost s absolutní světovou špičkou.

Přidělení světového poháru je i poděkováním ČASu a organizátorům závodů k jubileu – 35 roků běhů do vrchu v ČR. Běhy do vrchu jsou velmi úspěšnou disciplínou ČAS, která má pravidelnou soutěž – Maratonstav český poháru v běhu do vrchu. Pohár obsahuje 43 závodů v našich krásných horách po České republice.

Za 35 let získali naši závodníci 25 medailí z ME a 44 medailí z MS. Světovou špičkou jsme i v kategorii veteránů. Po organizátorské stránce patříme k nejaktivnějším zemím na světě. Uspořádali jsme v roce 1997 MS a 2006 ME v Malých Svatoňovicích, MSvet. 1999, 2013, MS sedmnáctiletých v roce 2016, MEvet. 2019 to vše v Janských Lázních za pořadatelství TJ Maratonstav a v roce 2008 MS vet. na Dolní Moravě za pořadatelství firmy Iscarex Česká Třebová.

Česká republika patří k úplné organizátorské špičce světa spolu s Rakouskem a Itálií. A navíc je pověstná nádhernou atmosférou a diváckou kulisou na které účastníci rádi vzpomínají a proto se k nám i vracejí. Uděláme vše, aby i atmosféra Světového poháru v Janských Lázních byla co nejlepší.

Přispějte k tomu i vy buď závodní účastí nebo divácky.

Program doplňkových akcí:

Sobota – od 10:00hod – turistický pochod po trase závodu Janské Lázně – Černá hora.

Ve 12:00hod bude odstartován Běh kolonádou na 1km pro všechny děti, maminky s kočárky, hendikepované.

Ve 13:00hod bude odstartován tradiční závod Janské Lázně – Černá hora

Od 14:00hod bude koncert Úpické hudby spojený s vyhlášením výsledků a v 16:00hod zahájíme Světový pohár včetně představování zahraničních účastníků.

Neděle – v 9:00hod bude odstartován Světový pohár. Od 14:00hod bude opět promenádní koncert se slavnostním zakončením v 15:00hod.