Závod Světového poháru WMRA a veteránské mistrovství republiky chystá na tento víkend Maratonstav Úpice pod vedením Karla Šklíby. Přípravy vrcholí a my jsme Karlovi položili několik otázek.

Karle, loni jste museli Krkonošský půlmaraton, jako závod světového poháru v běhu do vrchu, kvůli covidu odpískat, letos jsou podmínky pro organizaci velkých běhů příznivější, kdy jste se nakonec rozhodli, že do toho půjdete?

Letos jsou podmínky pro organizování sice jednodušší, ale pro Světový pohár je to stejně složité. Pozvánky, přihlášky, jednání se zahraničím, stále se vše mění, do dnešního dne nemáme uzavřenou startovní listinu.

Jaké vrcholné soutěže v bězích do vrchu jste už v ČR uspořádali?

Za 47 let činnosti naší TJ jsme uspořádali 620 závodů. Protože se specializujeme na běhy do vrchu, uspořádali jsme v roce 1997 mistrovství světa v běhu do vrchu, v roce 1999 a 2013 mistrovství světa veteránů, v roce 2006 mistrovství Evropy v běhu do vrchu, v roce 2017 mistrovství světa 17-ti letých v běhu do vrchu a v roce 2019 mistrovství Evropy v běhu do vrchu. Z vrcholných akcí nám chyběl pouze Světový pohár.

Kolik lidí se vlastně podílí na organizaci takového závodu?

V průběhu roku připravuje závod 4–5 lidí, ale v konečné fázi se musí zapojit všichni členové TJ i brigádníci, takže nás např.v Jánských Lázních bude v akci cca 170. Jsme asi raritou mezi pořadateli, protože kádr lidí, kteří pracují kromě závodění, trénování a rozhodování organizují akce pro ostatní stále ve stejném složení a odpadávají bohužel jen Ti, kteří zemřou.

Podporuje vás Český atletický svaz, nebo jste se museli obrátit na soukromý sektor?

Bez atletického svazu bychom žádnou vrcholnou akci neuspořádali, protože pořadatelem je vždy ČAS, který nás musí organizací oficiálně pověřit. Spolupráce je vždy velice dobrá. Stále musíme pracovat s městy a obcemi včetně sponzorů, bez kterých by to nešlo.

Mohl bys popsat jak vypadá trasa závodu?

Zjednodušeně se běží z Janských Lázní sjezdovkou na Černou horu k lanovce, obíhá se Černá hora a vracíme se Zvonkovou dráhou zpět na kolonádu. Délka je 22km s převýšením 1050m.

Kdo ze známých zahraničních závodníků potvrdilo účast?

Máme za povinnost pořadatele SP pozvat 10 nejlepších žen i mužů světa v běhu do vrchu a to samé z žebříčku letošního roku. Zatím máme potvrzeno cca 16 takovýchto závodníků, ale stále se to mění.

Jaký očekáváš výsledek od českých reprezentantů?

Jako domácí musíme věřit ve vítězství Petra Pechka a Pavly Matyášové-Schorné z TJ Maratonstav Úpice. Současně poběží všichni naši nejlepší veteráni, kteří budou bojovat o stupně vítězů ve svých kategoriích.

V sobotu 14.8., tedy den před hlavním závodem, se budou konat v Janských Lázních další akce, o co konkrétně půjde?

Je to tradiční 36. ročník běhu Janské Lázně-Černá hora, který je zařazen do Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu, od 10:00 bude odstartován průběžný pochod po trase závodu a ve 12:00 jako každoročně poběžíme běh kolonádou na 1 km, který je určen dětem, hendicapovaným a ostatní veřejnosti.

Na jaké další závody bys chtěl běžce pozvat po tomto dvoudenním „maratonu“?

Letos slaví vrchy v České republice 35. výročí založení a proto bychom Vás všechny chtěli pozvat na 30.10. na velkou oslavu do Úpice na Městský sál, kde budou vyhlášeni vítězové letošního ročníku a věříme, že přijedou i všichni pořadatelé jednotlivých závodů. Předcházet setkání bude 48.ročník Běhu Dlouhými záhony. Následovat bude celá zimní běžecká liga včetně Silvestrovského běhu Havlovicemi.

Závod je současně Mistrovstvím České republiky v dlouhém horském běhu seniorů a veteránů, v jakých věkových kategoriích se bude soutěžit? Soutěžit se bude jak v kategorii mladých včetně juniorů, tak se nám na start postaví i všechny veteránské kategorie do 70 ti let.