Gabriela Bezoušková z Hoděšovic je suverénkou Hradeckého poháru v kategorii běžců s pejsky. Letos v soutěži žen vyhrála všech šest závodů a má jisté pohárové prvenství. Naposledy dala členitou lesní pětku za 18:27. Navíc svého druhého pejska půjčuje Zuzaně Kvasničkové, která byla tentokrát čtvrtá za 21:14.

Mezi řečí jsem se dověděl o její mamince Mirce Haisové (51 let) z Býště, která byla letos jedinou absolventkou pěší části závodu 1000 Miles, který vedl okolo republiky a měřil 1859 kilometrů. Mirka to spolu se svým přítelem Jindrou Prchlíkem, ten to dříve dal sám na koloběžce a s Mirkou na dvojkole, dali za 34 dnů a 3 hodiny. Mirka pracuje jako úřednice a na akci věnovala veškerou dovolenou.

Humorně zní jejich příběh ze stránek 1000 Miles: "Společně už mají dvě účasti za sebou a to dokonce na tandemu, o čemž jsme slyšeli už desítky, či stovky zábavných historek. Výjev Jindry, kterak tlačí dvojkolo s bagáží pro dva lidi do nesmyslného krpálu a opodál Mirka sbírá borůvky patří k nejzdařilejším. Podobně jako příběh o tom, jak v žádném případě Jindra nemohl dát na řídítka Mirce brzdy, protože by ještě teď stáli na startu, bála se prý i sjet z patníku, kde tak třeba z Križné… No a v podobném duchu se nesla i jejich společná pěší cesta.

Nebyla prvoplánová, každý šel „za své“, ale je jasné, že Jindra by nikde Mirku samotnou nenechal a Mirka by se nikde nechat nenechala. A to prý fungovalo jako skvělý popoháněč, třeba při dlouhém ranním balení. Stačilo aby Jindra s batohem na zádech řekl Mirce ležící ještě ve spacáku, že klidně může jít dál sama, že on vyráží a za moment byla Mirka krok a půl za ním, což byl takový standard celého závodu. A druhý popoháněč byla tma, které se Mirka trochu bojí.

Jindra vypozoroval, že s večerem Mirka obvykle výrazně zrychlovala, aby dali plánovanou vzdálenost do tmy. Tak přišel s nápadem, aby Mirka zavřela oči a představovala si, že je noc, prý by pak možná šli rychleji. Ale jinak to fungovalo dobře, všechno je to takové sympatické špičkování. Do cíle dorazili oba plní zážitků, kterými nás dlouho bavili. Prostě potvrdili, že být na Mílích déle než jen týden se vyplatí, protože každý den přináší další a další úžasné momenty, setkání, či příběhy a o tom to celé je. A i když nastane denně mnoho náročných a těžkých chvilek, všechno se nakonec vyřeší !

Takže na závěr letošního ročníku po 34 dnech od startu do cíle dorazil Jindra Prchlík, který tak dokončil třetí disciplínu (kolo, koloběžku a chůzi) a do výroby tak zadáváme zelené tričko ! A ve stejném čase přišla jediná žena, která dokázala letošní mimořádně dlouhé a náročné Míle dojít až do cíle Mirka Haisová, které větší půlku trpěla s doslova zdevastovanýma nohama a každý den trvalo dva až tři kilometry, než byla schopná aspoň předstírat normální chůzi. Dva nehty to už vzdaly a opustily nohu, další to asi plánují v nejbližších dnech. Když jsem viděli, s jakou námahou v cíli vyšla 10 schodů do sprchy, nechápali jsme, že mohla takto urazit skoro 2000 kilometrů ! "

A jaká byla příprava na takovou extrémní akcičku: „V mladí klasicky sportovala, lehce atletika, ale žádné profi. Před Mílema chodili výlety, občas hory, ale nic extrémního. Vážně nechápu jak to mohli dát,“ řekla Gabriela Bezoušková.