Horká novinka od německého giganta adidasu vypadá na první pohled jako běžecká bota, kterou si vzala do parády zdatná krajkářka. Adidas je známý svou zálibou v inovacích a snahou přicházet neustále s něčím novým – a je jedno, zda to byly v roce 1984 adidas Micropacer, které měly jako historicky první zabudovaný měřič vzdálenosti (ano, nebyl perfektní, ale samotný pokus z dnešního pohledu předběhl dobu, když si vezmeme, jak v té době vypadaly mobilní telefony) nebo ne tak dávné uvedení adidas Boost, které kromě revoluční technologie tlumení odstartovaly vlnu tzv. athleisure, která posílila představu, že může být běžecká bota natolik pohodlná a zároveň designově estetická, abyste v ní klidně mohli jít na nákup. Poslední horkou novinkou, která je v prodeji od 12. srpna, je 4DFWD. Běžecká bota s vytištěnou mezipodešví.

Adidasu se ve spolupráci s kalifornskou firmou Carbon po více než čtyřech letech podařilo jako prvnímu přijít s masovým výrobním procesem. Jeho výsledkem je dříve nemyslitelná mezipodešev na bázi 3D tisku, jež by se měla přizpůsobit konkrétním pohybovým vzorcům každého sportovce. Podle adidasu je mřížka mezipodešve upravena tak, aby se při dopadu na zem stlačila směrem ke špičce. „Výsledkem je, že se maximální brzdná síla sníží o 15 procent, protože mezipodešev přesměruje tyto nárazové síly při dopadu do pohybu vpřed. Při každém kroku vás tak bota jakýmsi způsobem vykopne dopředu, čímž vám prodlouží běžecký krok a zvýší ekonomičnost běhu,“ vysvětluje hlavní trenér adidas Runners Prague a maratonec Jan Pernica.

Adidas uvádí na trh dva modely s tištěnou mřížkou – 4DFWD a lacinějšího sourozence 4DFWD Pulse, kde mezipodešev tvoří mřížka 4D s pěnou EVA. A jaký model 4DFWD Pulse je? Na první pohled působí bota poněkud masivně a na poměry objemových bot patří k těm těžším (u pánské velikosti 9 je uváděna hmotnost mezi 327 až 333 gramy). Spolu s vysokou mezipodešví (33/22 mm) a dostatečným tlumením se jedná spíš o botu na delší recovery běhy než na tempový trénink.K pohodlí přispívá na první pohled výrazná šikmá pata, které citelně mírní dopad.

Svršek je vyrobený z adidas Primegreen, pružného materiálu podobného ponožce, který příjemně obepíná nohu a poskytuje dost prostoru i širším chodidlům a vysokým nártům. Je samozřejmě otázkou, zda se při delším používání nebude svršek vytahovat, což by mohlo pro běžce s užší nohou představovat problém. Svršek je z 50 procent vyrobený z recyklovaných materiálů, za což zaslouží adidas potlesk. Vysoká, hojně vycpaná pata krásně přiléhá k achilovce, čímž eliminuje otlaky a odřeniny, a bota se díky ní dobře obouvá.

Osobně vnímám jako velké plus dlouhé tkaničky, které budou možná těm, kdo si váží jen klasičkou kličku, připadat příliš dlouhé. Jenže ve chvíli, kdy chcete využít další dírky u boty třeba proto, že si, tak jako já, vážete tkaničky s jedním očkem navíc kvůli větší opoře kotníků, narazíte v podstatě u všech bot na to, že se vám tkaničky prostě nedostanou. Zní to jako drobnost, ale není. Je otravné neustále schraňovat výjimečně dlouhé tkaničky a převazovat je, nemluvě o tom, že často plní i estetickou funkci. 4DFWD Pulse mají 11milimetrový drop, což je v očích milovníků minimalistický bot diskvalifikuje. Gumová podrážka nemá nijak výrazný vzorek, nicméně překvapivě dobře drží na mokrém asfaltu. Pocit při běhu je skutečně jiný než u bot s pěnovou mezipodešví. Nečekejte žádný svatý grál, který vás bez práce vystřelí na maratonské časy pod tři hodiny, rozdíl to však skutečně je. Místo, aby se vám pod chodidlem nejprve stlačila pěna a pak vás vystřelila do dalšího kroku, mřížka energii směřuje dopředu a celý pohybu působí plynuleji a měkčeji – spíše jako valící se vlna než odrážející se míček.

Jednou z nejčastějších (a nejrozumnějších) rad, které jako běžci dostanete, je, že byste v nových botách neměli běhat z fleku nic dlouhého. A tak jsem 4DFWD Pulse hned jak dorazily, vzala na třicetikilometrový běh po cyklostezkách a zpevněných lesních cestách v okolí Prahy. Mohla jsem si tím pěkně zavařit, naštěstí pro mě se tak nestalo a bota se skutečně ukázala jako nesmírně pohodlná a pro dlouhé, volnější běhy jako dělaná. Je pevná, aniž by byla tvrdá a hodně vám toho odpustí. A navzdory vyšší váze nepůsobí díky mřížce při běhu těžkopádně.

4DFWD Pulse je navzdory zajímavému a módnímu desingu zcela zjevně bota určená primárně na běhání a až potom na parádu. Přestože je na první pohled velice zajímavá, v porovnání s některými modely, které se v posledním roce, dvou objevily na trhu, nepůsobí přehnaně extravagantně. Podle výrobce je navíc 39 procent mřížky vyrobeno z biologicky odbouratelných plastů – a za to tleskám podruhé.

Podle Erica Liedkeho, člena představenstva adidasu zodpovědného za globální značky, „…překonáváme dřívější omezení a odemykáme novou éru designu a výroby. Éru, řízenou sportovními daty a štíhlými výrobními procesy. V okamžiku, kdy mapujeme zcela nový směru našeho průmyslu, si můžeme dovolit pustit z řetězu kreativitu a zcela změnit nejen to, co vyrábíme, ale i jak to děláme.“ Jestli jsou boty z tiskárny budoucností, ukáže samozřejmě až čas, ale Liedke má minimálně pravdu v tom, že tohle je skutečně něco nového. A pokud hledáte opravdu pohodlnou botu na delší/dlouhé běhy, 4DFWD Pulse stojí určitě za zvážení.

  • Parametry:
  • Hmotnost: 333 g (vel. 9)
  • Drop: 11 mm
  • Výška mezipodešve: 33/22 mm
  • Mezipodešev: adidas 4D, EVA
  • Barva: růžovobílá (dámská), černozelená (pánská)
  • Cena: 4.099,–