Srocení závodníků na náměstí v Bystřici pod Hostýnem dávalo tušit, že se zde opět sešel pořádný dav běžců. I díky teplu, které v poledne panovalo ve městě, se dalo tušit, že všichni borci dostanou cestou nahoru na Hostýn pořádně zabrat. Běžci jsou ovšem odolní lidé, tak se ničeho nezalekli a pustili se do souboje jak s kopcem, tak s teplem i s náročným terénem. A zvládli to skvěle. Všichni.

Michal Dobrovský všechny šokoval

Je fakt, že tradiční účastníci Běhu na Hostýn a elitní běžci do vrchu se letos na start nedostavili. Ovšem že zvítězí sedmnáctiletý biatlonista Michal Dobrovský /KB Blansko – 24:21/ to nečekal opravdu nikdo. Druhý doběhl Jaroslav Tlapák /AK Iscarex Česká Třebová – 24:56/ a třetí pak Tomáš Neradil /ASPOT Hulín – 25:49/.

Martina Novotná se opět přijela rozcvičit před triatlonem v Morkovicích Je to tak. Martina Novotná /O.nemec.cz – 28:56/ se stejně jako loni přijela pořádně rozhýbat, protože ji čeká v neděli triatlon v Morkovicích. A opět pohodě zvítězila.

Za ní tradičně naplno bojovala s tratí i únavou Jana Žaludková ze Zlína / 29:32/. Třetí se pak do cíle dostala Kristýna Otevřelová /Columbia Montrail Čeladná – 29:42/.

Co pro vrchaře pořadatelé vlastně připravili?

Osmnáctý ročník Běhu do vrchu na Svatý Hostýn v Bystřici pod Hostýnem uspořádala Orelská jednota ze zdejšího města jako veřejný závod v běhu do vrchu. Také je tato běžecká akce zařazena do Maratónstav Českého poháru v běhu do vrchu a do Orelské běžecké ligy.

Letošní termín Běhu na Svatý Hostýn vyšel na 21. srpna a závod byl odstartován ve 13 hodin ze zdejšího náměstí TGM. Cíl byl na vrcholu Hostýnu u rozhledny v nadmořské výšce 735 metrů. Běžce čekala tedy trať dlouhá 5 km s převýšením 422 metrů z počátku po silnici a pak po lesních cestách v nádherném prostředí Hostýnských vrchů, bohužel už i zdejší lesy jsou řádně zplundrované jak kůrovcem, tak těžbou.

Do Bystřice jezdí všichni rádi

Pohodový závod, který je součástí zdejší poutě, je velmi oblíbený mezi běžci. Ostatně i letošní účast to opět potvrdila.

„Běželo se mi dobře a vůbec jsem neměl na trati žádnou krizi,“ řekl mi překvapivý vítěz Michal Dobrovský. „My moc po běžeckých závodech nejezdíme, protože ani nevíme, kde nějaké jsou,“ dodal pak, když jsem se ho ptal, proč nejezdí ke mně na závody do Nemojan, když to má z Blanska takový kousek. A bylo jich tam dobrých juniorů z biatlonového klubu v Blansku víc. Budu se muset postarat, aby o našich závodech taky věděli. „Já jsem se uvolnila až ve druhé části trati,“ přiznala se mi Martina Novotná. „Myslela jsem, že už Janu nedoběhnu. Jenže pak jsem se rozběhla a dostala se do normálního tempa. Ztrátu jsem dotáhla a první místo si už pak pohlídala.“

„Byla jsem dnes příšerně unavená,“ usmívala se celkem spokojeně nad svým výkonem Jana Žaludková. „Já už to beru tak, že jsem ráda, že vůbec běhám, tak mě nijak nebolí, že jsem dnes nevyhrála.“ A to je sakra správný a pozitivní pohled na věc. Zejména v této době. Je nutné také dodat, že všichni běžci byli nesmírně spokojení jako vždy na Hostýnu, protože závody jsou tady perfektně zorganizované a pořadatelé v Bystřici pod Hostýnem, vše dělají poctivě a s láskou. To je všude poznat. I právě proto se sem řada běžců ráda každoročně vrací.

Výsledky

Fotogalerie Zdeňka Smutného