V uplynulém víkendu si v Jánských Lázních dali dostaveníčko běžci do vrchu z celého světa. Po loňském covidovém odkladu se zde konalo MČR a MČR veteránů v dlouhém horském běhu, který si svým zařazením do Světového poháru v běhu do vrchu zajistil i zahraniční účast. Na start se postavilo na 100 běžců, mj. závodníci ze Slovenska, Polska, Slovinska, Maďarska, Francie, Velké Británie i Keni. Naši borci tak měli možnost poměřit síly se světovou vrchařskou špičkou.

Podobná akce se přitom v České republice a vůbec poprvé v zemi bývalého východního bloku konala poprvé, a to pod taktovkou TJ Maratonstav Úpice, z.s. Oddíl, který je co do organizování běžeckých akcí velmi aktivní, slaví letos 35 let od zahájení Českého poháru v běhu do vrchu, jehož je zakladatelem. Pohár obsahuje 43 závodů v běhu do vrchu po celé naší republice. TJ Maratonstav Úpice má coby pořadatel na kontě například MS v běhu do vrchu v roce 1997, v roce 2006 ME v běhu v Malých Svatoňovicích, MS světa v běhu do vrchu v roce 1999, 2013 a MS sedmnáctiletých v běhu do vrchu v roce 2016. Nyní organizátoři nachystali 22,05 km dlouhou trať s převýšením 1220m, vedoucí z centra Jánských Lázní na Černou horu, kde běžci nejprve obkroužili východní svah, a poté seběhli západní stranou zpět do Jánských Lázní. To vše za početné divácké kulisy a v nádherné přírodě centrálních Krkonoš.

Dle očekávání do cíle jako první doběhl v čase 1:32:30 keňan Geoffrey Ndungu, který v průběžném žebříčku Světového poháru drží 23. místo. Následoval ho druhý Timothy Kirui (01:33:22) a třetí Marek Chrascina (1:33:55). Ten se stal dva roky po zisku bronzu na MS v běhu do vrchu v Argentině letošním Mistrem ČR v dlouhém horském běhu. Stříbro bral Jiří Čípa (1:35:18) a na bronzové příčce stanul Ondřej Fejfar (1:37:24).

Záslužně se s tratí popraly i ženy. Formu potvrdila favoritka Joyce Njeruová z Keni (1:50:02), která je šestou ženou Světového poháru. Druhá v cíli Barbora Macurová (1:50:27) brala zlatou medaili v MČR. Pro třetí místo a mistrovské stříbro si doběhla Pavla Schorná Matyášová z TJ Maratonstav (1:52:45). Bronz patřil Gabriele Veigertové (1:54:36).

Nelze opomenout ani obdivuhodné výkony domácích závodníků. V rámci MČR veteránů brali ve své kategorii zlato Pavla Schorná Matyášová, bývalá reperezentantka v běhu na lyžích Blanka Paulů a několikanásobný vítěz veteránského MS v běhu do vrchu Oldřich Šmída. O stříbrné medaile se zasloužily Eva Jirásková a Šárka Pechková. Bronz pak patřil Jitce Kábrtové.

V odpoledních hodinách proběhlo na kolonádě slavnostní vyhlášení vítězů za účasti starosty města Úpice Mgr. Petra Hrona, ředitelky Českého atletického svazu Mgr. Ing. Karolíny Farské a předsedkyně sdružení veteránů ČAS PhDr. Miloslavy Ročňákové.

Všichni doufáme, že se u nás nekonala podobná akce světového formátu naposledy.