Petr Vabroušek má hodně nabitý srpen. Ve druhém prázdninovém měsíci si během 13 dnů zazávodil ve třech Ironmanech.
Po Slovakmanovi v Piešťanech, který se konal v neděli 8. srpna, se minulou neděli postavil na start Ironmanu v Mostu a sérii zakončil v sobotu 21. srpna v závodu ThorXtri v Norsku. Po čtvrtém místu ve Slovakmanovi slavil v Mostu zisk první příčky. Na severu Čech dosáhl na klasické trati času 9:22:31. Druhý v pořadí David Jílek ze Šumperku byl o 16 minut a 17 sekund pomalejší. Bronz bral za čas 10:01:18 Pražan Lukáš Kolář.

V Mostu bylo 3,8 kilometrové plavání v nově zrekonstruované nádrži Matylda rozložené do 4 okruhů. Extrémně rychlá cyklistika se jela za plně uzavřeného provozu na 8 okruzích mezi Mostem a Chomutovem. Maraton se běžel na 10 okruzích po asfaltové stezce kolem vodní nádrže Matylda.

,,Po plavání jsem na Davida Jílka ztrácel 1 minutu a 37 sekund. Po 50 kilometrech cyklistiky se mi toto manko podařilo stáhnout. Poté jsme se zhruba 80 kilometrů přetahovali o vedení. V posledních 50 kilometrech kola se mi však postupným zrychlováním podařilo na čele vybudovat zhruba šestiminutový náskok. Na začátku maratonu se můj náskok na první příčce neměnil. Od druhého okruhu závěrečného běhu jsem ale v závodu vedl už o 10 minut. A od 20 kilometru maratonu jsem si pobyt na zlaté příčce kontroloval až do cíle. Vzhledem k teplotě 32 stupňů a absenci jakéhokoliv stínu na trati to byla příjemná strategie,“ užíval si Petr Vabroušek Ironmana v Mostu.

Ten na severu Čech před 48. narozeninami vyhrál svůj 48 závod na ironmanových distancích v kariéře.

Po závodě se ve středu 18. srpna malenovický železný muž přesunul na jihozápad Norska, aby v sobotu v okolí Stavangeru v závodu ThorXtri vybojoval opět zlatou příčku. Prvenství v extrémně náročném Ironmanovi bral za čas 11:18:35. Druhý v cíli domácí Morgan Hovden byl pomalejší o 19 minut a 51 sekund, třetí skončil Belgičan Sacha de Bilderlig (11:54:44).

Závod v Norsku byl součástí světové série extrémních Ironmanů XTRI. Podobně jako BLACKLAKE XTRI, který Vabroušek před dvěma lety v Norsku vyhrál.

V okolí Stavangeru se plavalo v silných protiproudech v ledovém fjordu s teplotou vody 12 – 14 stupňů. Toto prostředí lemovaly úžasné skalnaté stěny. Cyklistika s celkovým převýšením 2800 metrů začala stoupáním nekonečnými serpentinami z nulové nadmořské výšky do výšky 930 metrů nad mořem. Na kopci byly nádherné výhledy, ale teplota kolem 0 a foukal tam silný vítr. Závěrečný maraton měl převýšení 350 metrů a kopíroval divoké mořské pobřeží s dlouhými úseky po písečných plážích. Na trati běhu byly také terénní překážky.

,,Na tento závod jsem se dlouho těšil. Ovšem realita byla ještě lepší, než cokoliv, co jsem slyšel před odjezdem do Norska,“ byl Petr Vabroušek nadšený ze všeho kolem.

Ten se ve vodě chytil silné vedoucí skupiny a z vody šel v očekávaném čase 1:10:50. Nejlepší terapií na jeho zmrzlé tělo a končetiny byl potom výjezd na kole do nadmořské výšky téměř 1000 metrů.

,,Po hodině cyklistiky byla moje průměrná rychlost 9,8 kilometru za hodinu. Trvalo dalších 5 hodin, než jsem se dostal nad 30 kilometru za hodinu. Ta trati kola jsem se však cítil silný a po prvotní dvouhodinové bitvě o vedení jsem si na čele závodu vypracoval patnáctiminutový náskok,“ upozornil malenovický Ironman.
Maraton se běžel po asfaltu, stezkách, balvanech, trávě i po pláži.

,,Na trati běhu jsem se ale cítil rovněž překvapivě skvěle. Proto jsem první místo bez problémů kontroloval až do cíle,“ radoval se Petr Vabroušek z triumfu v okolí Stavangeru.

V Norsku to byl Vabrouškův 210 Ironman v kariéře. Ve 49 z nich zvítězil.