Před týdnem po super zážitku z Veltrubské desítky jsem se rozhodl poprvé vyrazit na Kolínskou desítku. Šlo již o 15. ročník a zárukou kvality bylo, že jej pořádal tým pod vedením Vaška Millera, který organizuje i jarní Půlmaraton Kolín – Velký Osek – Kolín (KVOK). Traťové rekordy na rovinaté obrátkové trati zde v roce 2011 vytvořili náš současný nejlepší maratonec Vít Pavlišta – 31:28 a tehdy reprezentantka v běhu do vrchu Monika Preibischová – 35:26.

A skutečně to stálo za to. V deset se vyběhlo, v 11:13 hod proběhl cílem poslední závodník, měřeno bylo ručně, a před 12 hodinou bylo vše hotovo. Tedy vyvěšeny vytištěné výsledky, oceněni nejlepší, kategorii bylo hafo a ceny předával starosta Kolína, vylosována tombola a dokonce všichni dostali páreček a pivčo. A to navíc před hlavním závodem proběhly běhy dětí. Prostě kdo umí, ten umí.

Absolutní prvenství vybojoval domácí Roman Pazdera, který vyhrál na jaře i půlmaraton KVOK (byl to jeho první za 72:32). Roman před pár lety vyhrál domácí juniorský šampionát v dráhovém běhu na deset kilometrů a den před Kolínskou desítkou byl na domácím šampionátu do 22 let a vybojoval v čase pod 15 minut třetí místo na pětce. „Chtěl jsem jít po závodě tempový běh, ale nejlepší trénink je závod,“ řekl v cíli vítěz, který zapsal čas 32:47. „Do třetího kilometru se mnou běžel Jirka Miler.“ Právě veterán z Mladé Boleslavi byl nejlepším čtyřicátníkem za 33:21, v pondělí pak nastoupil na dráhovou Desítku Hvězdy Pardubice a tu za 33:11 vyhrál.

Celkově třetí byl Matyáš Pokorný z Vlašimi – 35:17.

Čtvrtého, veterána, Karla Váňu z Čáslavi doprovázela jeho teta, světová rekordmanka na 800 metrů, Jarmila Kratochvílová, která spolu s Karlovou partnerkou hlídala jejich potomka – 36:28. Ten se i zdatně zapojil do vyhlašování výsledků, protože zaskočil na prvním místě za chybějícího a řádně omluveného Milera a i jemu pořadatelé věnovali cenu, prostě malý dokonalý profík (viz foto).

Za ním doběhla nejlepší žena závodu a první veteránka 35 – 44 let Petra Kotlíková z Pacova, která dosáhla za ideálních běžeckých podmínek na rovinaté trati, označen každý kilometr, pěkného času – 37:04. Druhá byla další z kategorie Péťa Dvořáková z Čáslavi 41:07. Celkově šestý byl nejlepší padesátník Ladislav Semrád z Čáslavi 37:27. Jeho dcera Adélka, která na jaře vyhrála KVOK (88:39), byla nejlepší do 34 let – 42:46.

Nejlepší šedesátník Laďa Vacarda byl celkově třináctý za 40:46. Ženy 45 – 54 vyhrála Martina Hampejsová, před týdnem vyhrála svoji kategorii v prestižním terénním maratonu, když tam byla druhá ostravská Iva Pachtová. Před Martinou (44:11) však doběhla nejlepší nad 55 let, šedesátnice, a lyžařská legenda Blanka Paulů – 44:04. Sedmdesátníky vyhrál Miroslav Říha za 51:31.

A tím výčet zajímavých borců zdaleka nekončí. Po necelém roce vyběhl, nyní hlavně chodec a atletický rozhodčí, který umí desítku uchodit okolo 70 minut, Jan Zajíc (69 let). V druhé půlce si to skutečně rozdal s kamarádem Pepou Krátkým (65:10) a nakonec desítku dal za 65:20. „Vzpomněl jsem si na naše souboje za mlada, kdy jsme se takto mastili třeba na lednovém Blaníku.“

Kolínská desítka byla nejlepší pozvánkou na další akcičku, kterou Vašek Miler připravuje na druhou říjnovou neděli, tedy 10. října. Drozdův lesní běh je jeden z nejstarších domácích závodů, letos 95. ročník, a má délku 4,2 kilometru, start bývá v 10:30 hod.