Před závěrečným závodem Hradeckého poháru, který se uskuteční v úterý 7. září od 18 hodin u rybníku Biřička na Novém Hradci Králové, je ve většině běžeckých kategorií o vítězích jasno. Jediným otazníkem je zda Michal Vokrouhlík z Prahy (na foto) vyhraje soutěž běžců s pejsky. Z osmi závodů se počítá šest a Michal, který začal závodit v poháru později, má zatím pět startů a pět prvenství a je průběžně druhý. Takže pokud chce vyhrát musí závěrečný závod absolvovat.

V sedmém klání to byla klasika. Po sedmnácté v Hradeckém poháru, počítáno s loňským ročníkem, absolutně vyhrál Drahomír Randa. Jeho věhlas jde i přes sousední kraje. Zúčastnil jsem se na Kolínsku Veltrubské desítky a tam dal řeč po závodě s Daliborem Bartošem z Jablonce nad Nisou, který byl v tomto závodě třetí. „Nedávno jsem si jel v týdnu zazávodit na Pardubicko. Vítěz byl jasný, mladík z USK. Tak jsem to s ním ani nezkoušel, ale byl jsem v šoku, že do něho šel jeden evidentně ještě starší veterán. Sice mladík vyhrál, ale jeho náskok nebyl až tak velký,“ řekl rovněž na Pardubicku třetí Bartoš.

Randa dal tentokrát lesní pětku za příjemného běžeckého počasí za 16:32. Druhý jistý vítěz soutěže do 39 let Martin Písař – 17:57. V ženách vyhrála a vede Míša Sabovová- 20:52. Nejlepší tři do 39 let mají také jen po pěti závodech, takže pokud by Míša či druhá Lucie Brokešová nedorazily má šanci si ještě umístění vylepšit Veronika Dubrovská. Ve veteránkách je jasno. První Eva Vejběrová, druhá loňská vítězka Iva Čechová a třetí Šárka Fedrová. V běžkyních s pejsky je tento rok stoprocentní Gabriela Bezoušková.

Hradecký pohár to jsou ale hlavně horská kola. A v nich se bude rozhodovat. V ženách vede Pavla Kudláčková, ale druhá Karolína Bergrová má jen pět startů. A v mužích to bude drama až do konce. První dva, Tomáš Coufal a Martin Splítek, mají sedm startů a rozdíl mezi nimi je jeden bod.