V tradičním termínu v sobotu 18. září se startem a cílem v Hlinsku na Chrudimsku se uskuteční trailový běh po Žďárských vrších – Saar Challenge. Termín pro zaplacení registrace s výhodnějším startovným a dárkem od pořadatelů, kterým je letos čelenka závodu, je do 12 září, registrace je na stránkách závodu – https://www.saarchallenge.cz/ . Samozřejmostí je originální medaile závodu v cíli, občerstvovačky na trati, teplé jídlo po závodě a zázemí se sprchami.

Budou připraveny tratě o délce 70, 44 a 21 km. Pořadatelé na nich v průběhu let stále pracují a snahou je, aby vedly co nejvíce terénem, což se jim daří.

Největší hvězdou minulých ročníků na hlavní trati o délce 70 kilometrů se součtem stoupání 1,5 kilometru byla Marcela Rambová z Hradce Králové, která se dokázala bednově prosadit i v absolutním pořadí. Stejně jako vloni si letos dala téměř 150 kilometrový běh po Alpách se součtem stoupání 11 kilometrů v čase lehce nad 40 hodin. Letos však slíbila účast v jiném závodě.

Na startu bude za ní důstojná náhrada, kterou je jedna z nejlepších běžkyň z Vysočiny a také veteránka nad 40 let jako Marcela Olga Krčálová. Olga vloni vyhrála kultovní běh na Slovensku Tatranská šelma – 50 km se součtem stoupání tři kilometry. Letos sice tvrdí, že po nemoci není v optimální formě ale. Vyhrála v červenci Březinskou 50. V srpnové Tatranské šelmě dosáhla ještě lepšího času než před rokem, ale po pádu nemohla jít na krev seběhy a byla nakonec druhá. „Saar Challenge je pro mě velká výzva, ještě jsem takovou dálku neběžela a celkem mě mrzí, že nebude Marcela. Byl by to zajímavý souboj a myslím si, že by mě vzhledem k objemům co dává lehce utekla. Na závod moc těším.“

Na dvou nejdelších tratích čeká ultráky zdolání nejvyššího vrcholu Žďárských vrchů – Devíti skal. Šikovný je i časový rozpis závodu. Jednotlivé tratě startují ve dvouhodinových rozestupech, 70 km v devět hodin, maraton v 11 a půlka v jednu odpoledne. Společné vyhlášení výsledků je v 18 hodin.

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že pořadatelé jsou vstřícní i k pomalejším závodníkům a nějakou tu minutku v cíli neřeší. Navíc je to závod, který vám dlouhá léta zůstane v hlavě. Startoval jsem zde třikrát a vždy si něco hned vybavím. První start, nádherné počasí a celotraťový souboj s Maruškou Tesařovou. Při druhém příchod domácí maratonkyně Jany Klinecké půl hodiny před startem a její slova :„Od dvanácti až do konce bude pršet.“ A skutečně tomu tak bylo a naštěstí jsem dal po tomto upozornění do batůžku bundičku, a jak se hodila, nasadil GTX boty a vše bylo v poho. A při posledním novinka, průběh statkem a ohromná cedule zde se volně pohybuje velký pes. Krve by se ve mě nedořezal. Pořadatel však při výkladu trati upozornil na to, že pes bude zavřen, ale já výklad nějak vypustil.