Pořadatelé z Hvězdy Pardubice jsou jako ten pověstný král – zahradník Miroslav z Pyšné princezny. Prostě si tu svoji květiku – Desítku Hvězdy Pardubice pěkně opečovávají.

Šlo již o 51. ročník a šlo o zásadní změnu. Dříve jako Běh osvobození se běhalo 25 km přes chrudimské náměstí a zpět po hlavní silnici. V dnešní době skutečně něco nepředstavitelného. Pak se snad i půlmaraton vracel po hlavní, otočka pod centrem Chrudimě, nakonec se tam i zpět běželo po vedlejší. Pak z půlmaratonu byla Patnáctka Hvězdy Pardubice, to se běhalo obrátkově po vesnicích u Pardubic. V minulých letech začala tradice Desítky Hvězdy, kdy se v okolí stadionu na Dukle běhala čtyři kola.

Vzhledem provozu na zdejším sídlišti Dukla se nyní závodilo jen na místním tartanu. Závod byl součástí sportovního odpoledne, které začalo ve 13 hodin pod názvem Dětský den s atletikou. A bylo plno. V 17:30 se běžel lidový běh, také jen na stadionu a dva kilometry. Oceněno bylo šest nejlepších. V desítce pět nejlepších mužů a žen.

V 18 hodin byla odstartována Desítka Hvězdy Pardubice a výkonnostní rozpětí borců bylo opravdu široké. V bezkonkurenčním sólo běhu v carbonových botách závod ovládl Jirka Miler z Mladé Boleslavi za 33:11a obhájil tak loňské prvenství. Naopak s časem 66:28 pole uzavíral nejstarší účastník Josef Krátký z pořádajícího oddílu. Navíc se průběžně smrákalo a po 40 minutách závodu přišel vichr a přívalový déšť, takže ti pomalejší měli sprchu už na oválu.

Nastoupili i závodníci z neobvyklých týmu. Dostala mě zkratka ČSLO. Zeptal jsem se manželky Jiřího Hofmana (43:27), když si šel pro cenu: „To je plavba labsko oderská ?“ Odpověď byla: „Ne je to Československá legionářká obec.“ Svého zástupce vyslala Komorní filharmonie Pardubice – Radek Pokorný dal 51:24. Ze Slavoje Žiželice, obec u Chlumce nad Cidlinou, dorazil Tomáš Sloboda – 51:09.

Jediný kdo běžel v tretrách byla nejlepší žena. Marta Fenclová z AC Pardubice měla v nohou sice víkendové trojdenní orientační závody na Vysočině, ale nakonec byla celkově druhá za 39:18.

Následovaly borky z pořádající Hvězdy Pardubice. Z Hradce Králové přijela Deniska Kozáková – 41:29 a ze Svitav Anna Krátká – 47:59. Patronát nad akcí, byla i vzornou startérkou obou závodních běhů, měla senátorka Miluše Horská a náměstek primátora Jakub Rychtecký. Týmu rozhodčích běžeckých akcí suverénně šéfoval Honza Zajíc.