Osmému ročníku Trutnovského půlmaratonu, hlavní závod byl zařazen do východočeské Velké ceny, přálo stejně jako vloni počasí. Letos se podruhé místo v květnu uskutečnil v září. Bylo ideální letní. Pořadatelé po skočení závodu oznámili, že za rok bude závod opět první záříjovou neděli.

Čtyř okruhový členitý krosový běh, součet stoupání cca 400 metrů, se uskutečnil v krásném lesním prostředí nad Trutnovem a pořadatel Kasper – Swix team Trutnov opět zvládl závod na jedničku. „Letos v červnu jsme zvítězili v závodě dračích lodí 20 členných posádek v Dolcích, startovalo 20 posádek, v loňském roce jsme vyhráli K70 hlavní závod 5 členných hlídek na 70 km, byl to poslední závod konaný v březnu před uzávěrou způsobenou covid19. Naším cílem a vizí v dalších letech je zřídit v Trutnově multisportovní mládežnickou akademii s norskou filozofií s generálním partnerstvím a podporou firem Kasper Group,“ připomněl úspěchy a další plány šéf týmu a ředitel závodu Stanislav Opočenský. Firma Kasper je také sponzorem naší nejlepší cyklistické stáje z Hradce Králové, Elkov Kasper Czech Cycling Team, která ne nedávném českém šampionátu opět vyhrála soutěž jednotlivců.

Startérem v pravé poledne byl už tradičně starosta města Ivan Adamec. Ten si umí také naložit, o půl jedenácté asistoval na trutnovském vlakovém nádraží při podpisu smlouvy kraje s Českým drahami. Aktivním účastníkem závodu byl také další politik a také krajský radní Ruda Cogan, který doběhl druhý na pětce, ale také se moc nezdržel a frčel za dalšími aktivitami.

Vloni závod doslova ovládli Ukrajinští závodnici a vytvořili nové traťové rekordy. Vítězný Andrij Starzhynkyj zapsal čas 1:10:26. V ženách v traťáku zlepšeném téměř o sedm minut vyhrála Katsiaryna Ptashuk – 1:26:34.

Kdo si počká ten se dočká si musela letos říkat vítězná žena Denisa Kozáková, přijela z Hradce Králové, ale závodí za Hvězdu Pardubice. Vloni byla třetí. Letos tato vítězka Velké ceny východních Čech v bězích 2020, ovládla závod ve stylu start cíl – 1:40:21. Trať je skutečně náročná, o čemž se přesvědčila nejen Denisa. Ta v druhém kole nezvládla jednu zatáčku, podjely ji nohy, měla silničky, a byl z toho bolestivý pád, pár odřenin a dodatečně zjistila i vymknutí kotníku. Podobně dopadla třeba i Eva Kirschová v pasáži plné vystouplých kořenů (2:14:47), čtvrtá 35 – 44 let. Ta navíc v sobotu vyhrála kategorii 35 – 44 let na jiném 12 kilometrovém silničním klání Velké ceny. Tuto nálož si dal i Josef Krátký, který v čase pod 2:40 uzavíral výsledkovou listinu.

Za Denisou byl skutečný boj o druhé místo. Do závěrečného okruhu spolu vbíhaly Šárka Sýkorová z Hradec Králové (1:43:20) a nejlepší do 35 let Jitka Romančová ze Rtyně v Podkrkonoší (1:45:07, foto 3 nejlepší ženy). Celkově čtvrtá a druhá mladá byla dcera ředitele závodu Tereza Opočenská (1:52:43), ta se proti loňsku zlepšila o více jak minutu. Pravidelnou účastnicí je Petra Honzová. „Moc to nešlo, něco jsem přibrala a je to znát.“ Ale fakta jsou jiná – vloni 2:31, letos 2:30.

V soutěži mužů poprvé v Trutnově nastoupil dlouhodobě v pohodě závodící Jirka Čivrný mladší, kterého doprovázel jeho tatík, za mlada domácí šampion v maratonu. Jirka při práci vystudoval vejšku, založil rodinu a postavil dům, prostě úspěšný mladý muž. V minulých letech závod vyhrál čtyřikrát Pavel Brýdl, vloni běžel jen štafetu.

Největší favorité běželi spolu necelá dvě kola: „Pavlovi jsem cuknul na rovince uprostřed druhého kola a pak jsem náskok mezi 50 až 100 metry držel až do cíle,“ řekl po závodě vítěz – 1:16:08, druhý Pavel ztrácel 34 sekund, ale dobíhal doprovázen celou rodinou a navíc také závodil v sobotu. Pro třetí místo si z Mělníka přijel Lukáš Kozlík – 1:18:87 a čtvrtý byl nejlepší borec pořádajícího týmu Aleš Zlámal – 1:23:09.

Tradičně se běžel i závod na 10 kilometrů. Vyhrál téměř padesátník Luděk Berka ze Rtyně ze 40:44, který porazil o generaci mladšího Tomáše Dohnanského z Hradce Králové – 41:06. V ženách to bylo také těsné. První Ivona Springrová 50:30, druhá Tereza Tyrychtrová 50:41. Za pozornost stojí třetí Markéta Sákrová z Pardubic. Tato padesátnice byla původně přihlášená s manželem na půlku. Ale zranění znemožnilo manželovi startovat a tak se vzdala jistého prvenství nad 50 let a třeba boje i o absolutní bednu a úspěšně změřila síly s o generaci mladšími soupeřkami – 51:40.

Z Poděbrad dorazil na desítku zkušený longař Tomáš Pěcha a zapsal slušný čas 66:07. „Běželo se mi dobře a čas v těch kopcích beru.“

Na pětce vyhrál mladík Tomáš Vlček – 21:04, který o desetinu sekundy porazil Cogana. V ženách Lenkách Tomšíková – 23:07. Pro zajímavost nejlepší čas dne na jeden okruh dal Jirka Čivrný – 18:35. Vloni dal vítězný Ukrajinec poslední kolo dokonce za 17:23.

Tradiční účastnicí je ředitelka trutnovské pobočky Hitachi ABB Markéta Pechová. V loni byla za 49:49 druhou ženou desítky. Letos běžela soutěž štafet a na druhém úseku vytáhla svůj tým, v cíli druhý, do průběžného vedení. Okruh dala za 24:09.

V cíli obdržel každý absolvent závodu skutečně kvalitní kovovou medaile, mohl si nechat udělat i fotografii ve fotokoutku, kde šlo vybrat pozadí. Vyvrcholením závodu byla losovačka tomboly. Letos to bylo skutečně velmi kvalitní kolo a navíc se před tím losovalo o devět triček závodu.

Tradičně silnou součástí závodu jsou jeho dva moderátoři. A letos fakt perlili. Třešničkou na dortu jejich výkonu bylo, když šli vyzpovídat nejlepší, a co že udělají s vyhranými financemi. Jirka si koupí boty, za Pavla prý převzala cenu dcera a Lukáš tím pokryje náklady cesty. Překvapila Denisa. Ta si zaplatí kurs šití bot. Šárka má čtyři potomky tak je to jasné a Jitka koupí něco svému pejskovi.

Výsledky