Od rána bylo teplo. A po obědě, před startem závodu už pak pořádné vedro. Pro běhání už celkem dost nepříjemné počasí. Ale v Olomouci měli v Hejčíně na trati kolem Mlýnského potoka a vodních nádrží Poděbrady podmínky prostě všichni stejné. Každý se s tím musel vyrovnat po svém.

David Pelíšek zvítězil rozdílem třídy

Již na prvním kilometru se David Pelíšek /AK Olomouc – 29:15/ osamostatnil na čele závodu a pak už jen zvyšoval náskok před druhým Tomášem Steinerem /AK Drnovice – 31:45/ a třetím Jaroslavem Martínkem /TRISK Olomouc – 36:39/.

Zuzana Koutná překvapila

Jinak to napsat nelze. Přijela, viděla a zvítězila. Tak se poprvé představila na závodech pro nás neznámá Zuzana Koutná z Lipníku /30:05/. Druhá skončila Jana Václavková z Olomouce/31:37/, která až v závěru utekla třetí Janě Fritscherové /TJ Liga 100 Olomouc – 30:51/.

Klokan se běžel již po šestnácté

Přírodovědecká fakulta za podpory Statutárního města Olomouc a Jednoty českých matematiků a fyziků, pobočka Olomouc, ve spolupráci s Ligou 100 v Olomouci uspořádali v sobotu již šestnáctý ročník Běhu s Klokanem. Děti tady startují vždy dopoledne, ale dospělí mají posunutý start až na půl druhou.

Pro ženy je zde vždy připravený jeden velký okruh kolem Mlýnského potoka a okolo přírodního koupaliště Poděbrady v délce 7 km a muži si přidávají odbočku, která jim trasu protáhne na 9,2 km.

Vedro jako v parném létě

To konstatovali snad všichni běžci na trati. Prostě se to na začátek září všechno opět pořádně rozehřálo. Co se dá dělat. V létě toho vedra moc nebylo, tak aspoň teď si trochu tepla ještě užijeme.

„Tomáš to napálil, tak jsem se jen přidal a držel tempo,“ pokrčil rameny v cíli David Pelíšek, „ale je pravda, že tak rychle jsem dnes běžet nechtěl,“ dodal ještě na závěr naší debaty.

„Ten David snad není normální,“ říkal mi už na trati, když jsem kluky fotil, Tomáš Steiner. „Takové tempo si teď nemůžu dovolit,“ hodnotil pak svůj výkon v cíli.

A Jarda Martínek jen padl v za cílem na trávu a jen hlesl: „Napiš, že to dnes bylo k….. těžké.“

Líp se to ani nedalo vystihnout.

„“V závěru jsem už trochu ztrácela,“ přiznala se mi Zuzana Koutná. „Jenže mám neběhané, tak se to dalo udržet. Začnu teď víc jezdit po závodech. Uvidím, jak mi to půjde dál.“

„Ještě se mi po nemoci pořád špatně dýchá a tak jsem v závěru už nedokázala zrychlit a nesnažila se za každou cenu Janu Václavkovou porazit,“ konstatoval Jana Fritscherová. „Už je to ale lepší, tak snad se zase rychle dostanu do slušné formy.“ A pak už pokračovala v hospodě U Travise čilá zábava. Někdo tam možná zůstal až do pozdního večera.

To já nemohl, abych stihl popsat dnešní dění a sdělit vám, jak to všechno v Olomouci dopadlo. A docela mě to mrzí, protože s partou zdejších běžců je vždycky sranda. Proto tam taky tak rádi jezdíme.

Výsledky

Fotogalerie Zdeňka Smutného